tiistai 17. syyskuuta 2013

Merimökin tunnelmia


 

Merimökkimme sijaitsee pienellä saarella Rymättylässä. Rymättylän saaristoon kuuluu kaiken kaikkiaan noin 400 saarta. Nykyään Rymättylä on osa Naantalia. 

Rymättylä on tunnettu saaristolaispitäjä. Kunnioitan suuresti ankarissa saaristo-olosuhteissa  eläneitä ihmisiä, he ovat olleet sinnikkäitä ja uutteria. Heille meri on ollut kulkuväylä ei este; rymättyläläiset ovat myyneet mm. kalaa ja voita Turussa ja aina Tukholmassa asti.  Siinä kasvoi merenkulkutaito. Tämä on ollut osaltaan luomassa veneenrakennusperinnettä Rymättylässä. Nykyään tehdään pitäjässä lujitemuovivenettä, Terhiä. 

Muitakin myyntituotteita on - se aito varhaisperuna tulee Rymättylästä! Ja sillikaupan perinteitä pitää yllä  Boyfood Oy.

Talvinuotanvedolla on saaristossa monisatavuotinen perinne. Se on varmistanut ravinnon katovuosina.  Aikoinaan kuljettiin pitkiäkin matkoja silakkaparven perässä, ja reissussa oltiin joskus jopa useita viikkoja. Rymättylä pitää edelleen nuottaperinnettä yllä, ja vielä on olemassa muutama nuottakuntakin. Nykyään pidetään myös talvinuotanvetonäytöksiä. Ja uskomatonta on, että tuhannet ihmiset käyvät katsomassa näitä näytöksiä - entisajan kovaa ja ankaraa työtä. Nuotanvedossa on jotain kiehtovaa ja salaperäistä! 

Vaan nyt omalle saarelle...
On jo tullut traditioksi, että ystävämme Irmeli ja Harri tulevat kerran kesässä purjeveneellä mökillemme.
Lauantaina seisoin saaren kalliolla huiskuttamassa  s/y Marinan tervetulleeksi. Veneen kiinnittäminen laituriin... ja kipparit tarkistivat perinteisesti molemmat veneet. Nyt iloinen viikonloppu sai alkaa. 

Kalapöytään! Olin ostanut automatkalla mökille saaristotien kalanmyyntipaikasta loimulohta. Siikliperunoiden  ja salaatin kanssa yksinkertainen saaristolaisateria maistui mainiolta. 






Ilta kului rattoisasti saunomisen, pikkusyömisten, kuohujuoman ja saunakaljan kyydittämänä 
aamutunneille asti. Muisteltiin menneitä, suunniteltiin tulevia... Viihtyisä ilta!


Jutusteltiin myös tämän mökkisaaren historiasta. Sanotaan, että salama ei iske kahta kertaa samaan paikkaan. Tähän saareen salama on iskenyt! Ja kaksi kertaa kohtalokkain seurauksin - kaksi ihmistä on kuollut näistä iskuista. Nämä tapahtumat sijoittuvat 1930-40 ja 1980-luvulle. Minua kiinnostaa saaren historia tältäkin osin, ja aion hankkia aiheesta lisätietoa saaren vanhemmalta kalastajalta.

Seuraava aamu valkeni puolipilvisenä, ja kevyt tuuli enteili vieraille hidasta kotimatkaa purjeilla. Ei juotu lähtömaljoja -  juotiin lähtökahvit kiireettömästi kera uunituoreitten sämpylöitten.


Ankkurit ylös ja niin lähti s/y Marina kohti Paraisten kotisatamaa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti