Translate

perjantai 5. syyskuuta 2014

Prahan tunnelmiaPraha on tarinoitten kaupunki. Ja tornien. Jokaiseen rakennukseen ja patsaaseen tuntuu liittyvän oma jännittävä kertomuksensa. Prahan ikivanhat talot hehkuvat taikaa. Näillä kaduilla, aukioilla, silloilla ja kujilla kuljimme vielä päivä sitten. Nyt tunnelmoin.
Kaarlensilta tai Karlovin silta, kumpikin käy. Sillalla on 30 patsasta... ja turisteja,
 taiteilijoita, soittajia, jazz-yhtyeitä...
Sillalle pitää mennä aamuvarhain tai iltamyöhäisellä, jos siellä haluaa rauhassa kulkea ja sillan upeudesta ja sillalta näkyvistä maisemista nauttia.
Komea goottilainen Tynin kirkko päivällä ja yöllä. Huomaatko, että toinen torni on muhkeampi kuin toinen? Ajan arkkitehtuurista käytäntöä - 1300-luvulla. Kuvat ovat suloisessa epäjärjestyksessä, mutta tärkein niistä tulee esiin... Prahan kauneus. Toisen maailmansodan aikana presidenttinä toimi Eduard Benes ja hänen kerrotaan sanoneen ystävilleen vuonna 1945 sodan päättymisen jälkeen, kun he katselivat Prahan linnasta Vanhaankaupunkiin "Eikö se olekin kaunis. Keski-Euroopan ainoa sodassa vaurioitumaton kaupunki!" 

No, sodan jälkeen olivat sosialismin ajat, jolloin hieno Praha pääsi rappeutumaan. Mutta mitään vanhaa ei hajoitettu! 
Ja Samettivallankumouksen (1989) jälkeen
Prahaa on kunnostettu vanhaan loistoonsa. 

Kahdessa alimmassa kuvassa on Venceslauksen aukio. Se on ollut päänäyttämö kaikille 1900-luvun suurille tapahtumille Tsekeissä. Saanhan avata historiaa hippusen... Vuonna 1918 aukiolla juhlittiin itsenäisyyttä. Marraskuussa 1939 natsit kukistivat verisesti saksalaismiehitystä vastustaneen opiskelijamielenosoituksen. Elokuussa 1968 neuvostojoukot murskasivat Prahan kevään. Ja marraskuussa 1989 kommunismihallinto kaatui Venceslauksen aukiolla -  ikkunaakaan ei rikottu. Se oli Samettivallankumous. 

Venceslauksen aukio on nykyään valtava ostoskeskus muodikkaine liikkeineen, ravintoloineen ja kahviloineen. Aukion päässä hieno Kansallismuseo kertoo menneestä ajasta kuin myös aukion kaikki kauniit talot. Houkutteleva paikka monessa mielessä :)

Historia oli lempiaineitani koulussa... siis mihinkäs sitä pantteri pilkuistaan. Mukavaa syyskesän viikonloppua. Palaan vielä myöhemminkin Prahan tunnelmiin.


**Tuula  

22 kommenttia:

kristiina kortelahti kirjoitti...

Upeat kuvat kauniista kaupungista. Kiitos niistä Tuulia ja tervetuloa kotiin!

Tiia K kirjoitti...

Aivan uskomattomia kuvia taa kerran, oikein henki salpautuu. En ole käväissyt kuin pikasesti välilennolla ja uskomattoman kauniit kaupunkinäkymät jäivät ikuisesti mieleen.

Tynin kirkko on kuin sadusta. Ihanista aurinkoisista päivistäkin olette saaneet nauttia ja nauttikaa vielä lisää. <3

Lämpimiä ajatuksia lähettelee Tiia

Stadin Friidu kirjoitti...

Tuulia. Nyt olit kaupungissa, joka vei sydämeni vuosia sitten. Prahaa rakastavat kaikki, jotka siellä ovat käyneet.Ehkä en pääse uudestaan, mutta minullakin on muistoja. Nukketeatteria, pantomiimia,puistoja,arkkitehtuuria, jota ei voi olla ihailematta, kuten kuvasikin kertovat.Niistä kiitos.Barokkia, olutta kunnon sotamies Svejkin tapaan Pikarissa, Ginger ja Fred-rakennus, joka vieläkin minua hymyilyttää jos ihmetyttääkin. Ja paljon,paljon muuta.

Menkää joskus uudestaan!

Lady of The Mess kirjoitti...

Ihana, ihana Praha. Koskahan seuraavan kerran pääsen yhteen lempikaupungeistani...ja arvaapa, helpottavatko upeat kuvasi tuskaa;)

ritva kirjoitti...

Upeita kuvia Prahasta:)

Teija Hakula kirjoitti...

Praha on toden totta yksi Euroopan kauneimpia ja mielenkiintoisempia kaupunkeja.
Täydellinen kaupunkilomakohde!
Upeita kuvia, kiitos kun jaoit ne kanssamme.

CurryKaneli kirjoitti...

Todella ihania kuvia. Koskaan en ole käynyt Prassa, mutta kyllä siellä on päästävä käymään. Todella kaunista.

Tuulia kirjoitti...

Krisse kiitokseni. Praha on kaunis ja valokuvauksellinen kaupunki. Ja kiitos kotiintulotoivotuksesta. Mukavaa syyskesän viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Tiia suloisista sanoistasi. Praha vei sydämeni, ainakin pienen osan siitä. Se on mielenkiintoinen ja kaunis kaupunki.
Täältä lähtee lämpimiä ajatuksia myös!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Stadin Friidu! Sinulla on ihanat muistot Prahasta. Samoin kävi meille. Istuimme myös Svejkin kantapaikassa tammipöydän ääressä juomassa oluet, Pikari on nykyään kulttipaikka, tupa oli täynnä väkeä.
Mieli vieläkin vaeltaa Prahan tunnelmissa, ehkä jossakin vaiheessa sinne uudestaan.
Mukavaa syyskesän viikonloppua.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Lady! Enpä enää ihmettele, että Praha on lempikaupunkejasi. Otti paikan minunkin sydämessäni.
Mukavaa syyskesän viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Ritva! Olin ensimmäistä kertaa Prahassa. Ja minne tahansa siellä katseli, aina löytyi kuvattavaa. Valokuvauksellinen kaupunki.
Mukavaa syyskesän viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Teija kauniista sanoistasi. Totta, Praha on loistava kaupunkilomakohde - sieltä löytyy kaikkea mitä Keski- Euroopassa koskaan on ollut. Hienoa, että sota säästi kaupungin.
Mukavaa syyskesän viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Hei CurryKaneli! Kiva, että kuvat "tehosivat". Loistava kaupunkilomakohde. Minullekin käynti oli ensimmäinen, eikä varmasti viimeinen. Kiitos! Ja mukavaa syyskesän viikonloppua!

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Praha on upea kaupunki. Kävin siellä viitisentoista vuotta sitten joulumarkkinoitten aikaan.

arleena kirjoitti...

Minä muistelin kuviasi katsellen Prahaa, tykkäsin matkastani. Siitä on jo vuosia kun kävin Prahassa.
Voisin mennä uudelleen.
Kiitos kuvista ja mukavaa viikonloppua

Tuulia kirjoitti...

Prahassa on varmaan hieno tunnelma joulumarkkinoitten aikaan. Joulukuusia, koristeluja, valoja... Voin vain kuvitella. Ehkäpä se on joskus toinen ajankohta mennä sinne. Kiitos Satu!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Arleena! Se on monille rakas kaupunkikohde - syystäkin. Sinullekin. Kauneuden ja arkkitehtuurin kaupunki. Vaan paljon muutakin. Sinulle jo toivottelen mukavaa tulevaa viikkoa!

Leena Lumi kirjoitti...

Hienoja kuvia: Kiitos.

Eräs kaukana asunut ystäväni matkusti Prahaan joulumarkkinoille ja pyyteli minuakin sinne. Silloin en päässyt, mutta sain häneltä sieltä ihania kuvia markkinoista. Joulunmarkkinoiden parhaaksi kaupungiksi on listattu Nürnberg, mutta ihan kevätviisiitin perusteella valitsen mieluummin Prahan.

Teillä oli mitä ilmeisemmin onnistunut reissu!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Leena, reissu oli onnistunut. Praha taitaa olla kaunis kaikkina vuodenaikoina. Jos minunkin nyt joulukaupunki pitäisi valita, niin Prahaan suuntaisin.
Mukavaa alkanutta syyskesän viikkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kauniista kuvista, joista tuli monta kivaa muistoa mieleen! Olen menossa Prahaan keväällä ja tästä saa hyvän tunnelmakatsauksen. Kertaalleen olen siellä ollut, mutta siitä on jo varmaan jo yli 15 vuotta, joten paljon oli jo unohtunutkin.

Kaupunki on niin kaunis, valokuvauksellinen, tunnelmallinen. Jokaista rakennusta voisi ihailla kuin korua. Oi kuinka aloinkaan odottaa matkaamme nämä kuvat nähtyäni!

Tiina1412

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Tiina! Sinulla on kivaa odotettavaa kevääksi. Menet toista kertaa Prahaan. Se on jo helpompaa :) Tällaiselle ahmatille kuin minä nuo ensimmäiset kerrat on haasteellisia, kun pitäisi nähdä ja sulattaa kaikki. Ja vielä nauttia tunnelmistakin. No, oikeastaan nyt onnistui aika hyvin. Taidan olla hidastunut :) Suosittelen sinulle 3:n päivän (suurin määrä) ratikkalippuja - saa ajaa mielin määrin. Ja Prahassa on tosi kattava raitiotieverkosto. No, innostuin taas :)
Aurinkoisia syyspäiviä!