Translate

lauantai 31. tammikuuta 2015

Helsinki saa uuden kirjastonHieno juttu, Helsinki saa uuden kirjaston, Keskustakirjaston. Onnea! Rakentaminen varmistui Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa 28.1.2015  Ja paikkakin on mitä upein - Töölönlahden rantamaisema. Olen niin samaa mieltä Claes Anderssonin kanssa siitä,  että kirjastolaitos on tärkein kulttuurilaitos maassamme. Se kuuluu meille kaikille.

Voittanut ehdotus "Käännös" - ALA Arkkitehdit (kuva internet)

Miksi turkulaisnainen ylistää Helsingin kirjastoa?
Minulle on tullut matkustellessani sellainen tapa, että käyn kaupunkien ja paikkakuntien kirjastoissa. Mieleeni muistuu, miten hienoa palvelua sain Puolan Gdanskin kirjastossa runsas vuosi sitten. Minua kiinnosti nähdä kuvia Gdanskista ennen toista maailmansotaa, sekä sodan jälkeen pommitetusta kaupungista ja kaupungin uudelleenrakentamisesta. Minä olin pelkkä turisti, mutta kirjastovirkailijat suhtautuivat minuun kuin tutkijaan, sain uskomattoman hyvää palvelua. Tutkin monta tuntia alan kirjoja, ja ystävällinen kirjastovirkailija toi minulle vielä kahvia ja keksejä. Kirjasto ei ollut komeassa talossa, mutta siellä oli pientä ja kodikasta ja uskomaton määrä kirjoja.

Ja nyt tuohon Helsingin keskustakirjastoon.
Voittanut ehdotus "Käännös" - ALA Arkkitehdit (kuva internet)

Tämä uusi kirjastotalo tulee olemaan monipuolinen hyvinvointikeskus. Sieltä löytyy monitoimisali, elokuvateatteri, ravintola, tietokone- ja pelihuoneet sekä sauna!  
Ajatelkaas miten jännä on ajatus, että että ihmiset froteisissa kylpytakeissaan silmäilevät  aikakauslehtiä; no nyt annoin ajatukseni lentää :) 
Vuonna 2018 Suomi on ollut 100-vuotta itsenäinen. Ja uusi Keskustakirjasto valmistuu samana vuonna ikäänkuin symboliksi koko kansalle. Meille kaikille varmaan hienompi lahja kuin mikään patsas olisikaan, Suomessahan käytetään kirjastoa enemmän kuin missään muualla maailmassa.
  Keskustakirjasto avaa ovensa Itsenäisyyspäivänä 6.12.2018  !
 Ja upeassa paikassa - Töölönlahden rannalla.
Voin vain kuvitella miten  iloisia ovat pääkaupunkilaiset, kun me muutkin odotellaan näitä monitahoisia kirjastonautintoja. Tulee tuo kirjasto olemaan kiva kohde tuleville
 Helsingin vierailuille! 
Ja aihetta sivutakseni. Luen parhaillaan blogiystäväni Susanne Karlssonin
  jännittävää kirjaa Uhrilehto.
Se on lainattu Turun kaupunginkirjastosta. 

Käytätkö sinä kirjastopalveluja?


Hyviä kirjasto- ja kirjanautintoja!
** Tuulia
 

46 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Minä olen kirjaston suurkuluttaja. Meillä on pieni sivukirjasto ihan tuossa lähellä muutaman sadan metrin päässä.

Ihana nähdä tuttu kirja, ihan tässä punastuu:)

Anne kirjoitti...

Kyllä . .. paheeni on ostaa kirjoja usein, mutta se ei poissulje lainaston palveluita.

Jael kirjoitti...

Voi miten ihana juttu! Rakastan kirjastoja ja Suomen kirjastot ovat parhaita.Lapsena asuin kirjaston lähellä ja olin kirjaston suurkuluttaja. Toivottavasti tuonne jää kuitenkin myös kaunista puistoaluettakin jäljelle rakentamisen jälkeen.

Marjatta kirjoitti...

Olen kirjaston aktiivinen käyttäjä. Kotona on aina lainattuja kirjoja sekä varauksessa olevia. Periaatteessa emme osta lukuromaaneja, mutta se ei toteudu kuin osittain.

Ilo oli lukea päätöksestä, jonka mukaan Helsinkiin rakennetaan uusi Keskustakirjasto. Töölönlahti on hieno ja keskeinen paikka.

Harvemmin käyn ulkomailla kirjastossa, mutta aina ja kaikkialla kirjakaupoissa.

Hyviä kirjasto- ja lukunautintoja myös sinulle!

Ansku kirjoitti...

Näyttääpä upealta! Tuonne on ihan ehdottomasti mentävä käymään.
Mieheni kanssa olemme kirjaston vakioasiakkaita. Luemme paljon, eikä olisi mitään järkeä ostaa kaikkia kiinnostavia kirjoja omaksi. Meidän pitäisi siinä tapauksessa ostaa myös tosi iso asunto ;)
Hyviä kirjasto- ja kirjanautintoja sinullekin!

Katinka kirjoitti...

Olen myös sitä mieltä, että kirjasto kuuluu kaikille ja sen perinnettä tässä digitalisoitumassa maailmassa tulisi vaalia. Itse kävin lapsena tosi paljon kirjastossa ja muistan vieläkin sen tunteen, kun sain ihan oman kirjastokotin. Olin tosi ylpeä =D. Nyttemin tulee hankittua itselle kaikki kirjat ja olohuoneessa onkin yksi seinä täynnä kirjoja, kahdessa rivissä =D.

ritva kirjoitti...

Mitä se olisikaan ilman kirjastoa. Mukavaa viikonloppua:)

Anne kirjoitti...

Kirjastossa käyn joka viikko.Meidän pienessä kylässä on upea kirjasto.Mukavia lukuhetkiä sinulle :)

kristiina kortelahti kirjoitti...

Kyllä käytän kirjastoa ja lainaamisen lisäksi käyn siellä lukemassa lehtiä ja kun lastenlapset tulevat kylään pidemmäksi aikaa, niin sieltähän lainataan aina kirjat ja DVD:t. Onneksi meillä on täällä Maarianhaminassa aivan ihana kirjasto joka kaiken muun lisäksi vielä lumoaa minut joka kerta kauneudellaan!

Tiia K kirjoitti...

Juu en kestä, palaisiko sitä sitten eläkepäivinä lapsuuden Töölööseen. Vaikka pääkirjastossakin on aina ollut tunnelmaa, mutta onhan tuo niin mahtava paikka kirjasto rakentaa. <3 Ja omat kotikulmat, nyt hieman kadehdin tuota asiaa. ... snif.

Sofia kirjoitti...

Jestas mikä kirjasto, mahtavaa. Kirjastot ovat niin ihania, täällä Itävallassa ei ole ollenkaan kirjastokulttuuria :(

Tuulia kirjoitti...

Arvasin. Ja sen tiesin, että olet myös kirjojen suurkuluttaja.
Uhrilehto kiehtoo. Teksti ja tarina vie mukanaan. Kiitos, Sussi kirjailijatar!

Tuulia kirjoitti...

No, en tuota kirjojen ostamista paheeksi katso. Minä olen elämäntilanteitten muuttuessa luopunut isosta määrästä kirjoja. Elämäkerrat olen säilyttänyt itselläni. Niillä pärjään ja kirjastosta loput.

Tuulia kirjoitti...

Suomen kirjastot ovat parhaita, niin samaa mieltä! Katselin noita nettikuvia ja kirjaston sijoittamista. Sinne jää isot viheralueet ja lapsille leikkipaikka. Ja tuonne pääsee helposti fillarilla. Kiitos Jael!

Tuulia kirjoitti...

Niin samoilla mennään Marjatta. Minulla on tuo sama periaate, lukuromaanit kirjastosta; ja oma kirjasto täyttyy minulla elämäkerroilla.
Nyt taitaa Guggenheim-museo jäädä rakentamatta. Mutta kirjaston puolesta minä peukutin.
Minäkin käyn ulkomailla kirjakaupoissa, ne kyllä houkuttavat kotimaassakin.
Kiitos samoin - nautihan kirjojen maailmasta!

Tuulia kirjoitti...

Kaunis ja varmasti toiminnallinen tulee uusi kirjasto olemaan. Se tulee täyttämään nykyajan vaatimukset. Kirjasto seuraa aikaansa.
Niin ihania kuin kirjat ovatkin, vievät ne kuitenkin paljon tilaa. Ja kun meillä on hieno kirjastoverkko, niin minusta se on paras säilytyspaikka.
Kiitos samoin - mielenkiintoisia hetkiä kirjojen kanssa!

Tuulia kirjoitti...

Voi Katinka! Minullekin oli ensimmäinen kirjastokortti tosi tärkeä. Ja huolellisesti sitä säilytin. Ja minulle oli niin rakas paikka tuo Turun kaupunginkirjasto; sitä se on kyllä vieläkin.
Minä olen luopunut isosta määrästä kirjoja. Ja olen yrittänyt systemaattisesti luopua niiden ostamisesta. Elämäkertoja en voi vastustaa, niitä ilmestyy kotiin.

Tuulia kirjoitti...

Tuo oli viisaasti sanottu, Ritva! Elämä ei olisi mitään ilman kirjastoa!
Kiitos samoin sinulle!

Tuulia kirjoitti...

Anne, tuo on niin kivaa, kun ihmiset kehuvat pienten kylien kirjastoja. Minä käyn myös kesäisin Rymättylän kirjastossa ja sekin on upea.
Kiitos samoin - mukavia lukuhetkiä myös sinulle!

Tuulia kirjoitti...

Voi, miten kiva on lukea näitä kirjastokommentteja. Meille suomalaisille kirjastot ovat tärkeitä. Ja sinä kasvatat lapsenlapsetkin tähän kirjastokulttuuriin, hienoa! Minä en olekaan käynyt Maarianhaminan kirjastossa. Kiitos vinkistä!

Viltsu kirjoitti...

Kirjasto onkin ihana asia. Kävisin itsekin useammin, jos olisi lähempänä.

Tuulia kirjoitti...

Eipä kirjastoa voi upeammalle paikalle rakentaa. Ja vielä niin keskeiselle paikalle. Sinulla kotikulmat ovat olleet lähellä, ymmärrän tunteesi. Jopa minä leikilläni sanoin, että muutetaanko Hkiin, kun tätä kirjastoa ihailin.
Vaan on tunnelmaa muissakin kirjastoissa. Tuo nyt tietty olisi ihan luksusta!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Sofia! Kiva kun kommentoit. Tulee muutakin kuin Suomikulmaa. Kyllä me täällä kotimaisemissa saamme olla onnellisia tuosta kirjastokulttuurista.
Mutta itävaltalaiset eivät varmaankaan osaa kaivata edes koko tuota kulttuuria. Näin se on.
Vaan kun tulet Suomeen lomalle, niin nautihan silloin kirjaston anneista (jos vaan ehdit).
Leppoisaa viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Viltsu, niin on. Ihana ja tärkeä. Ymmärrän sinua, välimatkat ovat hankalia. Se tuo vaikeusastetta käyttää kirjastoa niin paljon kuin haluaisi. Mutta lukunautintoja kuitenkin toivottelen.

Pirjo W kirjoitti...

Käytän kirjastopalveluita viikottain. Varailen ja lainaan kirjoja ja musiikkia. Olen joka kerran kiitollinen, että meillä on tällainen maksuton upea palvelu.
Helsingin uudesta Keskuskirjastosta iloitsen myös. Se kun tulee olemaan työmatkani varrella. Sinne on helppo poiketa :)

Rva Kepponen kirjoitti...

Käytän kirjastoa säännöllisesti ja maksan myös kuukausittain sinne sakkoja :D Tuli vaan mieleen, että taas alkoi sakot juoksemaan. Hitsit pitäisikö siirtyä ekirjoihin.

Uuden kirjaston suunnitelmat ovat UPEAT. Kustannus silti huolestuttaa, se on niin kallis.

orvokki kirjoitti...

Olen myös kirjaston suurkuluttaja - aivan lapsesta saakka. Ja se on ollut helppoa, kun kirjasto on aina ollut lähes naapurissa - sellainen pieni kaupunginosakirjasto. Eniten minua surettaa, kun rakennetaan isoja keskuskirjastoja niin samalla suljetaan lähiökirjastot. Näin tapahtunee Espoossa. Mutta kun määrärahat on mitä ovat, niin kaikkiin kirjastoihin ei riitä kirjahankintoja tarpeeksi.
Toisaalta Helsinki tarvinnee uuden maamerkin. Ja komeahan tuo on. Kauankohan kestää ennenkuin rakennus alkaa "tuoksua" kirjoille :)

Tuulia kirjoitti...

Sinulle tuo uusi kirjasto tulee oivaan paikkaan. Ja juna-asema ja linja-autoasema on lähellä. Ei parempaa paikkaa voisi olla.
Lukuiloa!

Tuulia kirjoitti...

Uusithan kirjasi verkossa? Minulla on allakassa merkintä palautuspäivästä ja nyt tulee myös kännykkään ilmoitus palautuksesta.
Kallis tuo on, vaan paljon turhempaankin menee valtion rahoja. Toivotaan, että kustannusarviot pitävät.

Tuulia kirjoitti...

Tuo on ihan totta, uudet kirjastot "syövät" pieniä kirjastoja. Luinkin jostain, että Espoon kirjasto ei täyttänyt sille asetettuja vaatimuksia... tarkemmin en tiedä.
Ja komea maamerkki tuo uusi kirjasto on Hgille.
Jaa-a, Turun uusi kirjastopuoli ei tuoksu vieläkään kirjoilta, se on ollut nyt muutaman vuoden paikallaan. Siihen menee vuosia aikaa :)

Teija Hakula kirjoitti...

Olen kirjaston vakioasiakas. Maskussa on laadukas kirjasto ja ystävällinen henkilökunta, sieltä saa palvelua parhaasta päästä. Kesäisin asioin mökin lähellä sijaitsevassa Merimaskun kirjastossa, joka on pieni, mutta korkeatasoinen.
Tuo Helsingin uusi kirjastorakennus näyttää upealta. Hienoa, että sen yhteyteen on suunniteltu monenmoista oheistoimintaa, tuollainen viihtymiskeskus on tätä aikaa.

Aurinkoista helmikuun alkua Tuulia <3

SatuTalo kirjoitti...

Tulee käytyä kirjastossa. Enemmänkin kyllä voisi. Seinäjoella valmistui myös uusi kirjasto jokunen aika sitten ja osataan sitä kyllä nykyään tehdä upeita ilmestyksiä. Kyllä noista kannattaa olla paikallisten ylpeitä ja muidenkin:)

Uraäidin Ruuhkavuodet kirjoitti...

Kirjasto on sellaista rikkautta, jota moni suomalainen ei tule ajatelleeksi ennen kuin sellaista ei ole lähistöllä!
Hei, sulle on haaste blogissani - käypä kurkkaamassa :)

maiju kirjoitti...

Minä en ollut kuullutkaan tuosta kirjastosta, vaikka olen helsinkiläinen. Kiva, että kerroit ;)

Susanna Vaahla kirjoitti...

Jestas, kuinka hieno kirjasto tulossa javielä Töölönlahden maisemiin!
Kiitos vierailustasi blogiini! Jään tännekin lukijaksesi! Huomenna laitan sen gluteenittoman teeleipä-ohjeeni Mantelilaaksoon!

Tuulia kirjoitti...

Teija! Jotenkin tuon tiesinkin sinusta :) Ehdit moneen ja lukemaankin. On niin kiva huomata, että me suomalaiset arvostamme kirjastokulttuuriamme.
Olen kanssasi samaa mieltä - kirjaston pitää olla tässä ajassa, joten viihtymiskeskus on hienoa jatkumoa kirjastotoiminnalle.
Kiitos samoin - heleitä päiviä! <3

Tuulia kirjoitti...

Seinäjoellakin on uusi kirjasto, kiva tietää. Olkaamme ylpeitä isoista ja pienistä kirjastoista. Sieltä löytyy sitä parasta kulttuuria!

Tuulia kirjoitti...

Niin totta puhut! Meillä oli pieni kirjasto 5 minuutin kävelymatkan päässä, mutta runsas vuosi sitten se lopetettiin. Se oli iso menetys. Kirjastorouva tiesi lukumieltymykseni ja suositteli uusia kirjoja. No ihan pahan matkan päässä ei nykyinenkään kirjasto ole, mutta en siellä niin useasti enää käy.
Ja kiitos haasteesta - sydämet sykähdyttävät.
Heleää helmikuuta!

Tuulia kirjoitti...

Ihana Maiju! Sinä olet niin vauhdikas nainen, että väkisinkin jää joku juttu pois vauhdistasi. Jep, teille tulee hieno kirjasto kauniiseen paikkaan. Onneksi meillä on sukua ja tuttuja Helsingissä. Ja ole hyvä :)

Tuulia kirjoitti...

Kiva tavata Susanna :) Kiitos!
Eikös olekin. Hieno viihtymiskeskus upeaan paikkaan.
Mantelilaakson teeleivät! Kiva juttu. Täällä odotellaan.

sirkkis kirjoitti...

Minä olen kirjaston käyttäjä. On turha omistaa kaikkia kirjoja Joita ei kaipaa yhden lukemisen jälkeen. Riittää kun tuo ukko-kulta on kirjoihin kiintynyt ja niitä tulee ostettua hänen.

Tuulia kirjoitti...

Viisasta puhetta. Samoin ajattelen minä. Ja mihinkä ne kaikki yhden kerran luetut kirjat edes mahtuisivat. Kirjasto on hyvä paikka niille.
Mukavia lukuhetkiä ja valoisia päiviä!

Eeviregina kirjoitti...

Olen kirjastojen (kaksi) suurkuluttaja!Luen vapaa-ajallani paljon dekkareita ja matkakirjoja, elämäkertoja ja melkein kaikkea.
Kuulun kolmeen kirjakerhoon ja niistä tulee tilattua varsinkin puutarha-, ruoka-, käsityö- ja sisustuskirjoja.
Kiireisimpänä työaikana en uskalla ottaa kirjoja käsiini, kun silloin tulee luettua yömyöhään tai jopa aamuun saakka!

Tiia K kirjoitti...

Tuulia ihanuus, nyt kuules käydä napsahti arpaonni blogiarvonnassa ja käy ihmeessä valitsemassa oheisesta linkistä mieleinen Kivvi vartalomarmeladi ja huulivoide joko Kivvi tai Aubrey valikoimasta ja huikkaa toiveet sähköpostiin tiia68@gmail.com

Kun klikkaan nimesi alla olevaa sähköpostia vie outlookkiin ja meillä ei outlook käytössä vaan gmailit kaikilla. Joten en näe sähköpostiosoitettasi vaan ilmoitan tähän. Toivottavasti huomaat tämän pian :)

Onnea Tuulia ihanuus <3

http://www.waku-organics.fi/ihonhoito/luonnonkosmetiikka-vartalonhoito/kivvi-luonnonkosmetiikka-tuotteet.html


http://www.waku-organics.fi/ihonhoito/luonnonkosmetiikka-vartalonhoito/kivvi-luonnonkosmetiikka-tuotteet.html


Tuulia kirjoitti...

Eeviregina, sinä olet kirjojen suurkuluttaja. Kirjat ovat niin mainioita kumppaneita! Minä luin aikaisemmin tosi paljon, mutta nykyään laiskemmin. Toisaalta, kun vastaan tulee se kymmenen pisteen kirja, niin sitä on vaikea käsistä laskea. Ja silloin häiriintyvät unet niinkuin sinullakin.
Kiitos kivasta kommentista.

Tuulia kirjoitti...

Ihanainen Tiia, kiitos!! Nyt vain odottelen postipojan käyntiä :)