Translate

torstai 5. maaliskuuta 2015

Siveltimenvetoja ja säveliä

"On ihmeellinen päivä, koski peilailee ja linnut visertävät. Jos ei ole runoilija, sellaiseksi voi muuttua tällaisena päivänä altaanilla. Pääni yläpuolella visertää lintuäiti keltanokilleen miniatyyripesässä – seinän reiässä, joka jäi siihen parvekkeen romahtaessa. Ne olivat suloisia, taputin juuri yhtä nokkaan – se nautti. Olen kuitenkin maalannut. Yhtenä päivänä uskon, ettei olisi niin mahdotonta olla Pohjolan Leonardo – toisena en ole niin varma siitä.”

Nämä olivat Ellen Thesleffin omia mietteitä.

Ellen Thesleff 1869-1954

Hyvinkin olisi Ellen voinut olla Pohjolan Leonardo, hän jopa suunnitteli laajennuksen Ruoveden Muroleen kanavanhoitajan taloon, jossa Ellenin äiti ja he sisarukset asuivat (isä oli silloin jo kuollut). Talo laajennettiin huvilaksi Ellenin piirustusten mukaan. Eli arkkitehtuurisia taitojakin Ellen Thesleffillä oli. Lahjakas nainen. 
Ellen Thesleffiä pidetäänkin yhtenä merkittäväimmistä pohjoismaisista kuvataiteilijoista.
Ellen ei koskaan perustanut perhettä vaan keskittyi taiteelliseen uraansa.Kävimme ystäväni Hannamarjan kanssa katsomassa Turun Taidemuseon hienoa Ellen Thesleffin suurnäyttelyä. Näyttelyssä on esillä yli 100 Thesleffin teosta. Kattavasta näyttelystä ja Ellen Thesleffistä löytyy paljon tarinaa netistä, mutta nostan pienesti muutaman itseäni kiinnostavan asian esiin. 
Helén Schjerfbeck ja Ellen Thesleff! 
Helén Schjerfbeckistä on tullut jo vähän sellainen "hokema" Suomessa, joten on korkea aika nostaa esiin ja Helenin rinnalle myös Ellen Thesleff. Taiteen harrastajat jo hänet  tunnustavatkin, mutta nimenomaan suurelle yleisölle esiin. Ja se lienee yksi tämän Taidemuseon kattavan näyttelynkin tarkoitus. Minut se ainakin laittoi liikkeelle ja tutustumaan Thesleffin taiteeseen. Taiteilijalle tärkeitä paikkoja olivat Italia ja Ruoveden Murolee. Ne olivat hänelle isoja  inspiraation lähteitä. Ja Italiasta tuli Ellenille hänen toinen kotimaansa. Näyttelystä löytyy maalauksia niin Firenzestä kuin Muroleesta. En oikein rohjennut käyttää kameraani isoissa saleissa, joten kuvat ovat vähissä. Mutta netistä niitä löytyy kattavasti. 


Kaiku-teos v. 1891


Minulle tutuin Thesleffin teoksista on Kaiku-teos, se on ollut monissa oppikirjoissa esillä. Ellen maalasi sen vuonna  1891. Kaiku on myös kallein Thesleffin myyty teos. Se myytiin vuonna 2003 Hagelstamin huutokaupassa korkealla 500 000 euron hinnalla ahvenanmaalaisen Anders Wiklöfin taidekokoelmaan. Ellen maalasi tämän Kaiku-teoksen vain 22-vuotiaana.  

Ellen teki pitkän ja ansiokkaan uran kuvataiteilijana. Hänen teoksiaan voi käydä katsomassa ainakin Ateneumin taidemuseon, Helsingin kaupungin taidemuseon ja Kuopion taidemuseon kokoelmissa.   
 
Ellen Thesleff joutui raitiovaunun töytäisemäksi vuonna 1952. Hänen reisiluunsa murtui. Ellen kuoli 84-vuotiaana 1954. 
Tuleeko teillekin mieleen muita raitiovaunun töytäisemiä tai allejääneitä taiteilijoita?

Mielenkiintoisen näyttelykierroksen päätteeksi menimme kahville kauniiseen Taidemuseon kahvilaan. Se kantaa nimeä Victor Westerholm Cáfe, edesmenneen turkulaisen taiteilijan ja Taidemuseon johtajan mukaan.
Makoisat lohipiirakat ja salaatti olivat meidän valintamme. 
 Eikös olekin kaunis ja keväinen esillepano? 


Ja nyt on juuri sopiva hetki kurkistaa uuteen, kauniiseen kirjaani "Soiva metsä", se kertoo Jean Sibeliuksesta. Kuvakirja on tehty Sibeliuksen 150 -juhlavuoden kunniaksi. 
Voitin tämän upean kirjan arpajaisissa, Uraäidin mielenkiintoisesta blogista. http://uraaidinruuhkavuodet.blogspot.fi/    Lämmin kiitos! Kirja on ihastuttava!


Kuvia Soiva metsä-kirjasta

"Musiikki on kuin perhonen.
Jos sitä kääntelee ja tutkii kämmenellään, 
katoaa sen siivistä loiste. 
Kyllä se lentää, mutta ei enää säteile."


On ensimmäinen kevätkuukausi - maaliskuu! Heleitä päiviä kaikille! 

** Tuulia 


32 kommenttia:

Rva Kepponen kirjoitti...

Kiva postaus Ellenistä. Jos näyttely olisi Ateneumissa, kävisin ehdottomasti katsomassa. Nyt jäänee haaveeksi...

Lady of The Mess kirjoitti...

Ellen on ollut yksi minun mielitaiteilijoistani, vaan en ole vielä saanut aikaiseksi tuota näyttelyä katsastaa - se nimittäin vaatii aikaa;)

Stadin Friidu kirjoitti...

Kiitos Ellen Thesleff kirjoituksesta. Ateneumissa olen nähnyt hänen töitään. Kysyt muita ratikan töytäisemiä. Näin äkkisältään espanjalainen Anton Gaudi, Raitiovaunu tönäisi Barcelonassa hänen palatessaan Sagrada Familian työmaalta 7.6.1926. Gaudi kuoli vammoihin.

Tiia K kirjoitti...

Upeaa taidetta. En ole henk.kohta niin modernin taiteen ystävä vaan klassinen putoaa. Toisaalta pidän naivismista. :) Mutta tuo herkkkutiski onkin oikea taideteos. Ihana. <3

Leena Lumi kirjoitti...

Tuulia, olen lukenut paljon taidekirjoja, mutta en nyt ainakaan muista Elleniä...,mutta muistihan on heikko kuin kevätjää.

Löysin taiteilijatoveruutta kirjasta Schjerfbeckin lisäksi kolme muuta kiinnostavaa suomalaista naistaiteilijaa, joista erityisesti Ada Thilén jäin muistiini.

Rrrrkastan taidetta, joten kiitos tästä, ihan jokaisesta kuvasta <3

Anne kirjoitti...

Kiitos ihanasta postauksesta.Kyllä taiteesta/kulttuurista saa voimaa ja juhlavuutta arkeen.Piristää pitkäksi aikaa.Hyvältä näyttää myös herkuttelupuoli :)

CurryKaneli kirjoitti...

Olen kyllä kuullut Ellenin nimen, mutta en ole koskaan oikein tutustunut hänen töihinsä. Olisi kyllä kiva nähdä tuo näyttely.

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoinen näyttely ja Thesleff on kyllä nimenä tuttu,mutta ei olisi tullut mieleen yhtäkään hänen maalaustaan.Tämän postauksen jälkeen varmaan tulee..
Ihanasti vihreää tuossa tiskissä:)

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Rva Kepponen! Minähän ihan innostuin Ellenistä. Ateneumissa on joitakin Thesleffin tauluja ja yhden tässäkin näyttelyssä huomasin sieltä lainatuksi, vaikka en noihin lainaajiin niinkään kiinnittänyt huomiota. Kattava näyttely.

Tuulia kirjoitti...

En yhtään ihmettele. En tunne Ellenin yksityiselämää kovinkaan hyvin, mutta jotenkin tauluista aisti, että hänen elämänsä oli seesteistä, juuri niin seesteistä kuin taiteilijalla voi olla. Ei näkynyt maanisia eikä depressiivisiä kuvia niinkuin monilla muilla taiteilijoilla.
Ja niinkuin sanot, aikaa kannattaa varata kierrokselle. Mietin tauluja katsellessani, että olisi ollut kiva tietää enemmän hänen elämänkaarestaan :)

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Stadin Friidu! Minulle Ellen Thesleffin työt ovat aika vieraita paitsi tuo Kaiku. Nyt sain hyvän kattauksen :)
Niinpä, Antonio Gaudi joutui myös raitiovaunun töytäisemäksi ja kuoli vammoihinsa myöhemmin. Hyvin hoksattu.
Minulle tuli mieleen Frida Kahlo, joka oli raitiovaunun ja bussin törmäyksessä 18-vuotiaana, ja loukkaantui vaikeasti. Frida oli sairaalassa useita viikkoja, ja alkoi siellä maalata.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Tiia! Niin minustakin. Schjerfbeckin maalaukset ovat niin kuuluisia, joten on hienoa, kun tämä näyttely rinnastaa Thesleffin ja S:n työt samanarvoisiksi, mitä ne minun mielestäni ovatkin.
Naivismi on hauskaa. Ja kyllä minua puhuttelevat jotkut nykytaiteenkin kuvat. Sellaisesta kokeilevasta nykytaiteesta en ole vielä saanut kicksejä :)
Ja tuo herkkutiski oli todellinen taideteos, tuore, raikas ja keväinen!

Tuulia kirjoitti...

Tiedänkin, että olet innokas taidekirjojen ja taiteen ystävä. Onkohan niin, että Ellen Thesleffistä ei ole kirjoja kirjoiteltu. Ja sinun muistiasi en heikoksi sanoisi.
Ada Thilen, painanpa mieleeni. Mikä tuon kirjan nimi oli? Näin sitä innostuu, kun palasen saa, niin lisää tekee mieli :)
Kiitos ihana Leena kauniista sanoistasi.

Tuulia kirjoitti...

Voi Anne, kiitos! Sinä sen sanoit - taiteesta saa voimaa ja juhlavuutta arkeen. Hyvä sana tuo juhlavuus, minulla on ollut tunne kuin kulkisin arjen yläpuolella :) Vaan tiedän, että kohta taas putoan... , mutta pehmeämmin.
Eikä tuossa herkuttelupuolessakaan ollut valittamista.

Tuulia kirjoitti...

CurryKaneli, minulla oli ihan samoin. Ja kun luin, että Ellenin näyttely järjestetään Turun Taidemuseossa, niin ajattelin, että tuo on must. Ja hyvä että menin.
Kiitos CK ja hyvää viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Jael! Niinkuin minulla Thesleff oli nimenä tuttu, ja tuon Kaiku-työn myymisen muistin, siitä kerrottiin silloin aikanaan kaikissa uutisissa. Sen hinta oli yli 10 vuotta sitten niin suunnaton.
Kiitos kivasta kommentista. Ja tiedänkin, että sinä siellä Israelissa käyt toinen toistaan kauniimmissa kahviloissa. Taidemuseossa osataan :)

sirkkis kirjoitti...

Kiitos mukavasta Thesleff kirjoituksesta. Minusta hän on suuri taiteilija ja paljon kauniita töitä. Tuo 'Kaiku' on useimmille se tutuin teos.Minä pidän hänen Italian maalauksista ja tyylistä. Ateneumissa olen tutustunut hänen töihin.

Anu T - Arjen timantteja kirjoitti...

Varmasti mielenkiintoinen näyttely! Minulle Ellenin nimi on hämärästi tuttu, mutta yhteenkään tauluun en olisi sitä osannut yhdistää. Täytyypä sivistää itseään ja googlailla hieman ja ehkä tehdä retki taidemuseoonkin. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

Sussi kirjoitti...

En tiennytkään hänen yhteyttään Muroleehen. Kiintoisaa! Olemme olleet miehen kanssa usein siellä.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Sirkkis! Olenkin blogisi rivien välistä ymmärtänyt, että olet taiteen ystävä, enkä väärin ole ymmärtänyt. Minua myös ihastutti hänen Italian maalaustensa värimaailma. Ja koko näyttely teki minuun vaikutuksen.
Hyvää viikonloppua!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Anu! Näyttely oli mielenkiintoinen ja minä vaikutuin. En ole itse mikään suuri taiteentuntija, mutta tämän näyttelyn jälkeen nostan kyllä Ellen Thesleffin Schjerbeckin kanssa samalle viivalle.
Kiva, jos juttuni pisti sinut googlaamaan :)
Mukavaa viikonloppua Anu!

Tuulia kirjoitti...

Bloggaamisen iloisia puolia on, kun vastaan tulee uusia 'tuttuja' asioita. Murolee oli Ellenille rakas paikka.
Mukavaa viikonloppua, Sussi!

Uraäidin Ruuhkavuodet kirjoitti...

Kiva kuulla, että kirja on tullut perille! Minäkin rakastuin juuri tuohon runoon, joka oli kirjan kansilehdellä... <3 Mukavaa viikonloppua sinulle!

Anne kirjoitti...

Ihana postaus - olen ehdottomasti sitä mieltä, että taide ja kulttuuri ylipäätään on elämän suola.

arleena kirjoitti...

Taiteen parissa on hyvä välillä rentoutua ja antaa ajatuksille liitoa.
Tämä vanha taide on arvokasta ja mieleenpainuvaa.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos kovasti Uraäiti! Oli hieno palkinto! Kirja tulee koristamaan omaa kirjahyllyä, ja sitä sitten pikkuisille luetaan.
Ihana on tuo pieni runo, koskettava!
Hyvää sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Anne! Olen samaa mieltä. Niitä elämän parhaimpia mausteita. Arjesta irroittajia.
Hyvää sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Näin on, Arleena! Ajatukset todella liitävät arjen pyörityksestä muihin sfääreihin, se todella on taiteen tarkoitus. Vanhassa taiteessa on niin paljon puhuttelevia tekijöitä, lähtien ihan tekijästä ja hänen kulloisestakin elämäntilanteesta. Osaavat todella puhutella. Kiitos kivasta kommentista ja hyvää tulevaa viikkoa!

Eeviregina kirjoitti...

Juuri luin jostakin lehdestä Ellen Thesleffistä, mutta en huomannut siinä mitään Muroleesta. Muroleen kanava on minulle mielenkiintoinen paikka, kun esi-isäni ovat olleet rakentamassa sitä. Olemme joskus ajelleet sieltä kautta ja tutustuneet kanavaan.
Hyvää kevättä sinulle!

Marianna kirjoitti...

Kiitos tästä. Ellen oli kiehtova ja lahjakas nainen, innostuin nyt hänestä vielä enemmän. En ole paljoakaan hänestä tiennyt, mutta valtava kiinnostus herää tämän postauksesi myötä. Taidetta ja herkkuja, parempaa päivää ei voisi ollakaan.

Tuulia kirjoitti...

Hei Eeviregina! Minulle ominaista on tutustua taiteeseen kronologisesti ja samalla pohtien, missä taiteilija on asunut kulloisenkin työn aikana. Ja huomaan, että se on varsin yleinen ja mielenkiintoinen tapa. Sieltä nousee näitä helmiä niinkuin nyt sinun esi-isäsi rakentama kanava. Ne osaltaan rikastavat taidetta.
Kiitos kivasta kommentista ja hyvää kevättä toivottelen myös!

Tuulia kirjoitti...

Oi, kiitos Marianna! Saman teki tuo näyttely minulle. Ellen Thesleffistä on kovin vähän kirjoitettu, ehkä tämän hänen uuden tulemisensa myötä joku kirjailija tarttuu mielenkiintoiseen aiheeseen.
Taidetta ja herkkuja on pettämätön yhdistelmä! :)
Ihanaa maaliskuuta!