Translate

lauantai 11. huhtikuuta 2015

Barcelona - once more


Minulla on tapana tehdä pieni agenda ennen matkaa. Kirjaan siihen paikat, jotka haluan nähdä ja joissa haluan käydä. Miten agenda toteutui Barcelonan reissulla, siitä pieniä välähdyksiä kuvin ja sanoin. Ja niinkuin arvata saattaa Barcelonan suuri poika,
 arkkitehti  Antoni Gaudi nousi näkyvästi listalle. Antoni Gaudi (yhteistyössä Josep Jujolin kanssa) lähti vuonna 1900 toteuttamaan kunnianhimoista suunnitelmaansa puutarhakaupunginosasta - Guell nimeltään. Eksoottiseen Guellin puistoon ei kuitenkaan löytynyt talonrakentajia. Sinne valmistui vain pari taloa. Gaudi osti itselleen tuon punertavan talon ja asui siellä muutaman vuoden, kunnes muutti 
La Sagrada Familian rakennustyömaalle. La Sagrada Familia on Antoni Gaudin kuuluisin työ. Sitä voisi kutsua maailman suosituimmaksi rakennustyömaaksi. Sisätyöt on kirkossa saatu päätökseen, ja koko kirkon pitäisi valmistua vuonna 2026, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta Antoni Gaudin kuolemasta. Gaudi on itse kuvaillut tyyliä "goottilaisuuden täydellisemmäksi muodoksi". 
Minut kirkko teki sanattomaksi, niin outo ja kiehtova se oli. 


Mielikuvituksellinen Casa Batllo - lempinimeltään Luutalo, ei ollut alunperin Gaudin sunnittelema rakennus. Talon omistaja teollisuusmies Josep Batllon pyynnöstä Gaudi uudisti koko talon vuosina 1904-1906. Talo on kaunis ja minusta se on kuin koru. Niska kenolla minäkin sitä muitten turistien ohella ihailin. Kauppiassuku Batllo ja talo jäivät arkkitehtuurin historiaan Gaudin ansiosta. 
Ja vielä kiivetään Montjuicin kukkulalle. Se on kaupungin urheiluelämän ja kulttuurin keskuksia. Siellä on Katalonian kansallistaidemuseo ja Taikalähde Font Magica. 
Ja uskomattoman hienot näköalat! 


Tuon viimeisen kuvan olen ottanut vanhalta härkätaisteluareenalta vastapäätä Montjuicin kukkulaa. Vanhasta areenasta on tehty moderni ostoskeskus Arenas.
Härkätaistelu kiellettiin Barcelonassa vuoden 2012 alussa
 Agenda toimi hyvin, silti vielä paljon jäi katsomatta. Hyvä syy uudelle matkalle.


Ihanaa, keväistä viikonloppua kaikille! 

** Tuulia42 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Upeita kuvia ja todella upeaa arkkitehtuuria. Vallankin tuo luutalo oli aivan ihana. On mukavaa päästä käymään eri paikoissa =). Aurinkoa viikonloppuusi!

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Hienoja kuvia upeasta kaupungista. Mukavaa viikonloppua, Tuulia.

kristiina kortelahti kirjoitti...

Hienot kuvat! Matkakuume alkaa nousta, mutta olemme päättäneet ettemme vuoteen matkusta minnekään. Saa nähdä pitääkö päätös!

Anne kirjoitti...

Ihan kuin saduista! Hienoja kuvia, nyt tuntuu, kuin oisi jo melkein itse käynyt noissa mahtavissa paikoissa kun saa täällä blogissasi niitä ihailla. Tykkään Gaudin arkkitehtuurista tosi paljon.

Ihanaa lauantaita ja viikonloppua!

Teija Hakula kirjoitti...

Henkeäsalpaavan kekseliästä tuo Gaudin arkkitehtuuri! Noita kuvia ihan ahmii silmillään.

Ihanaa lauantai-iltaa Tuulia <3

ritva kirjoitti...

Hyviä kuvia hienoja upeita taloja:)

Jael kirjoitti...

Hieno kuvasarja;nuo Gaudin talot ovat kyllä niin hyvän mielen arkkitehtuuria:)

Hannah kirjoitti...

Voi Tuulia, miten upeita kuvia! Gaudin arkkitehtuuri on ainutlaatuista ja jotenkin taianomaista. Tuonne tahtoisin, kenties joku päivä toive toteutuu:)

Suloista viikonlopun jatkoa♥

CurryKaneli kirjoitti...

Ihania kuvia. Noi Gaudin rakennukset ovat niin uskomattoman kauniita ja jotenkin aina tuntuu löytyvän jotain uutta samasta kohteesta.

Tiia K kirjoitti...

Näitä on aina kivaa katsoa, Barcelona kolahti niin kovasti, että kolmena kesänä piti reissata sinne pötköön. :)

La Sagrada Familia sai minutkin hiljaiseksi, kirkossa on jotain kiehtovaa, mutta jotain myös pelottavaa. En osaa kuvailla tunnetta, upea mutta hieman jopa mielipuolinen tuotos. Niin käsittämätön, että sitä on vaikea mieltää.

Upeaa sunnuntaita! <3

Seijastiina kirjoitti...

Aivan upeita kuvia ja rakennuksia.
Iloa päivääsi ja kaunista kevättä Tuulia ♥

Sussi kirjoitti...

upea paikka ja kuvasarja!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Katinka! Barcelona viehättää monella tapaa ja varsinkin tuo arkkitehtuuri on erilaista, eikä vain noissa Gaudin luomuksissa. Tuo Luutalo oli minusta ihana koristeineen.
Hyvää tulevaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Satu! Tuo kaupunki on tällaiselle kamerankäyttäjälle varsinainen aarreaitta! Upea kaupunki, niinkuin sanoit.
Hyvää alkavaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Krisse! Minulle jäi matkakuume päälle :) Jännää katsoa, miten teille käy.
Mukavaa tulevaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Anne! Minulle tuli myös mieleen sadut noista Gaudin taloista ja puutarhasta. Iloiset, värikkäät sadut. Mutta tuo Sagrada Familia oli kuin pelottava satu, taisi olla "Grimmin satukirjasta". Gaudi on ollut innovatiivinen ja mielenkiintoinen arkkitehti, kaikkialta maailmasta noita tullaan ihailemaan.
Hyvää alkavaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Teija! Sinäpä sen sanoit - henkeäsalpaavan kekseliäs oli Gaudi. Innovatiivinen ja uutta luova sekä rohkea kokeiluissaan. Minua alkoi kiinnostaa Gaudi jopa ihmisenä, sen tiedän, että eli vain taiteelleen. Ja se näkyy.
Mukavaa alkavaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Ritva! Noita taloja oli ilo kuvata, niin erilaisia olivat kuin missään muualla.
Hyvää tulevaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Oi kiitos Jael! Hyvän mielen arkkitehtuuria on kuvaava sana. Siellä Guellin puistossa oli vain hymyileviä ihmisiä. Ja Batllon talokin veti suunpielet hymyyn. Sagrada Familia oli erilainen, outo mutta kiinnostava.
Hyvää alkavaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Hannah! Kyllä te blogiystävät olette verbaalisia. Taianomainen - sitä Gaudin arkkitehtuuri on. Ja niin erilaista kuin mikään muu. Hän eli taiteelleen. Toivon, että toiveesi toteutuu, voin ihan kuvitella sinut ihailemassa Batllon taloa :)
Mukavaa tulevaa viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos CurryKaneli! Taianomaisia! Niistä varmasti löytyy aina jotain uutta, niissä on niin paljon yksityiskohtia. Jos ja kun Barcelonaan palaan, nämä käyn uudestaan.
Mukavaa uutta viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Tiia! Ymmärrän tuon, että kolahti. Minun on ollut tosi vaikeaa palata arkeen tuon Barcelonan reissun jälkeen - aikamoisen vaikutuksen teki kaupunki.
Samanlaiset tuntemukset on meillä Sagrada Familiasta - kiehtova, outo, pelottavakin... millaisissa mietteissä on ollut Gaudi?
Hyvää tulevaa viikkoa Tiia! <3

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Seijastiina! Upea oli kaupunki ja rakennukset hienoja, erilaisia. Siellä oli kiva käyttää kameraa.
Kiva kun olet palannut! Mukavaa tulevaa viikkoa <3

Tuulia kirjoitti...

Kiitos ihana Sussi! Barcelona hurmasi minut. En varmaan missään muualla ole ottanut niin paljon kuvia :)
Hyvää tulevaa viikkoa!

Ansku kirjoitti...

Voi että miten upeita kuvia! Niin satumaisen kaunista, että tuonne vielä joskus haluaisin matkustaa :)
Suloista sunnuntai-iltaa Tuulia!
ps. blogissani on haaste sinulle.

Rva Kepponen kirjoitti...

Hienoja kuvia ja aurinko paistaa niissä niin ihanasti. Voih, kun paistaisi Suomessakin ja tulisi kunnon kevät! Oma Barcelona suosikkini on ehkä kuitenkin Parc Güell ja kakkosena Casa Mila.

Tiina H. kirjoitti...

Barcelona on niin ihana, olen ollut kahdesti ja vähintään kahdesti sinne vielä haluan. Minuun teki myös Gaudin konstikkaantaidokkaat rakennukset sekä Guellin-puisto suuren vaikutuksen. Noissa on niin paljon tutkittavia yksityiskohtia - vaikka yleensä ihailen huomattavasti selkeämpää arkkitehtuuria, noita jaksaa tutkailla tuntikausia. Rakastan myös Picasso-museota, mutta sinne ette ehkä ehtineet? Myös se ihastuttaa kaupungissa, että siellä tulee aina jonkun kulman takaa vastaan taideteos, moderni tai vanhempi. Kaupungin, erityisesti vanhan kaupungin, rento boheemius miellyttää myös. Voi, nousipa matkakuume! Kiitos tunnelmista aina ihanassa Barcelonassa!

Ps. Muistelen, että sinulla oli viime vuonna kivoja Praha-postauksia. Täytyy käydä ne katsomassa, sillä sinne pääsen ensi viikolla, jei! :)

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Ansku! Barcelona oli hurmaava monella tapaa. Suosittelen ilolla.
Kävin kurkkaamassa haastetta, kiitos! Minulla on nyt monta haastetta odottamassa... täällä ja instagramin puolella. Jossakin vaiheessa yritän vastailla. Kiitos!
Hyvää ja kaunista viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos rva Kepponen! Barcelonassa oli keväinen keli, välillä piti ottaa takki pois ja välillä taas ylle. Mutta ihanan kirkkaita päiviä!
Parc Guell oli mykistävä, niin erilainen puisto. Ja siellä oli paljon esiintyjiä joka puolella, loistavia laulajia ja tanssijoita. Yksi ystäväni joka on ahkera Barcelonan kävijä viettää aina päivän picnicillä Guellissa. Siellä on oma alue picnic-kävijöille. Loistojuttu sekin, pysyy muu puisto siistinä.
Casa Mila jäi käymättä! Hyvä syy uudelle matkalle!
Hyvää ja aurinkoista viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Tiina! Veit sanat suustani... minä myös ihailen selkeämpää arkkitehtuuria, mutta ovat nämä Gaudin talot niin mielenkiintoisia, jännittäviä, kiehtovia; niitä on pakko ihailla. Jäi Picasso- museo väliin ja se harmittaa... Meillä kului kaksi päivää Godorniun viinitilalla ja Villa La Rocassa, kävimme näissä ystävien kanssa vuokratulla autolla.
Mutta vielä Picsssoon, Malagassa on Picasson syntymäkoti ja se on museona, siellä olen käynyt, mutta Barcelonan Picasso-museon vielä joskus haluan nähdä. Meillä oli hotelli lähellä vanhaakaupunkia ja Ciutadella-puistoa, joten lyhyt matka olisi ollut museolle.
Mutta sinne haluan uudelleen... sitten paikataan :)
Onpa sinulla hyvä muisti. Viime elo- ja syyskuun vaihteessa käytiin Prahassa. Praha on myös kaunis kaupunki, ihastuttava. Siellä on paljon katsottavaa.
Kiitos ihanasta kommentista!
Ihanaa ja mielenkiintoista Prahan matkaa toivottelen!
Jei!!

arleena kirjoitti...

Ihana Barcelona ja näkyyhän siellä kuuluisat ja kauniit Gaudin parvekkeetkin. Kiitos kuvista.

Tuulia kirjoitti...

Voi, kiitos Arleena! Barcelona on niin upea kaupunki. Ja Gaudin luomukset ihan omaa luokkaansa... kauniine ja erikoisine parvekkeineen.
Aurinkoista ja hyvää viikkoa!

Pirjo W kirjoitti...

Kaupungin arkkitehtuuri! Gaudin arkkitehtuuri, ne talot! Niistä ei tahdo saada tarpeekseen. Niskani minäkin sain kipeäksi talojen yksityiskohtia ihastellessani :)
Barcelona on paikka jonne voi palata useamman kerran. Niin paljon siellä on katseltavaa.
On lähdettävä, jotta voi palata.

Hyvästä matkasta on pitkäksi aikaa iloa <3

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Pirjo!
Tuo oli hienosti sanottu: On lähdettävä, jotta voi palata. Se pätee Barcelonan kohdalla. Sinne haluaa palata. Gaudin maailmaan ja Barcelonan tunnelmaan.
Hyvää viikkoa!

Merenneito kirjoitti...

Hienoja kuvia ja tuttuja paikkoja. Nuo Gaudin rakennukset ja Park Guell tekivät meihinkin lähtemättömän vaikutuksen muutama vuosi sitten. Olemme ihan Gaudi-faneja ;)Olipa hauska kuullamiten Sagrada Familian rakentaminen etenee... valmistumisajankohtaa on jossain vaiheessa taas siirretty tuonnemaksi. Mutta on se Barcelona muutenkin mielenkiintoinen paikka...

Tuulia kirjoitti...

Kiitos paljon Merenneito! Barcelona on hurmaava kaupunki. Tuntuu kuin kaikki siellä käyneet olisivat ihastuneet kaupunkiin. En tuota ihmettele lainkaan. Gaudi ihastuttaa ja hämmästyttää, Picasso ja Miro keräävät ihailijansa... Ja kaupungin tunnelma vie mukanaan. Hieno ja mielenkiintoinen paikka, niin me kaikki toteamme :)
Aurinkoista viikonloppua!

Sanna K. kirjoitti...

Hei Tuulia! Mielettömän hieno kaupunki ja upeat kuvat. Syntyipä taas yksi matkahaave lisää... Laitoin sinulle haasteen Puolivihreän Elämän sivulle, kivää olisi jos joskus ehtisit vastailla. Kaunista kevättä ja hauskaa vappua! t. Sanna

Tuitiina kirjoitti...

Ihania kuvia lomaltasi! Sinä ja Pirjo saitte minut nyt haluamaan tuonne Espanjaan entistä enemmän :D

Ela kirjoitti...

Such a gorgeous place to visit !
Fantastic photos !

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Sanna! Ei ollenkaan hassumpi matkahaave. Ja haaveilla on tapana toteutua :)
Kävin kurkkaamassa blogissasi. Kivoja kysymyksiä. Nyt on vain meneillään näitä kevätprojekteja oikein roppakaupalla. Ja haasteitakin odottamassa... katsotaan miten tämän mimmin vastausten käy.
Sinulle myös heleää kevättä ja hauskaa vappua!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Tuitiina! Pirjon kanssa Barcelonassa käytiin peräjälkeen. Molemmat ihastuimme. Ja minä ja varmasti Pirjokin suosittelee kohdetta. Barcelonan kevät oli kaunis!
Hauskaa Vappua!

Tuulia kirjoitti...

Thank you Ela! Yes, Barcelona is fabulous. I'm glad you liked my pictures. And very pleased you found my blog.
Greetings and have a lovely spring!