Translate

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Örön linnakesaariTämän  kesän mielenkiintoisin saarikohde on ehdottomasti ollut Örön linnakesaari.  Jatkoimme Högsårasta purjehdusta sinne elokuun lopulla. Örön saareen on ollut maihinnousukielto vuodesta 1915 vuoden 2014 loppuun. Tavallinen kulkija ei ole saarelle päässyt sataan vuoteen. Saari avattiin tämän vuoden kesäkuussa 2015 matkailijoille ja veneilijöille. Sitä ennen Örö oli toiminut suljettuna sotilasalueena. Venäjä linnoitti Örön 1915-1917 Suomen vielä ollessa Venäjän autonominen osa. Ja Suomen itsenäistymisestä lähtien Örö toimi Suomen puolustusvoimien rannikkolinnakkeena vuoden 2014 loppuun asti. Muutosten tuulet puhaltavat - nyt ainutlaatuinen linnakesaari on avoinna meille kaikille.
Örön saari on ollut  oivallinen paikka valvoa meriliikennettä ja puolustaa rannikkoa, sinne on ollut vaikeaa ja vaarallista vihollisen tulla; meritie sinne on karikkoinen ja vaarallinen. Moni laiva on haaksirikkoutunut näillä vesillä. Nykyään merireitti on merkitty hyvin ja linjataulut ohjaavat kulkijoita. Ja nykyajan veneilijöillä on kartan lisäksi GPS-laitteet, kaiut, tabletit karttaohjelmineen.., joten matkanteko on helpompaa ja turvallisempaa. Vaan kyllä minä koin sinne navigoinnin karien keskellä jännittäväksi ja karttaa seurasin tarkasti. 


Perillä odotti hieno uusi satama komeine laitureineen, satamakonttoreineen ja palveluineen. Lähelle satamaa rakennettiin myös saunaa. Nyt vielä joutui / sai käydä vanhassa sotilaspojille tehdyssä saunassa kauempana rannasta.  Se täytti hyvin tehtävänsä, se oli siisti ja suihkuja oli riittävästi. Vaan kuvaa en huomannut saunatalosta ottaa, joten viivytään vielä hetki vierassatamassa. Ja saareen tutustumaanVanhasta sotilaskodista oli tehty ravintola. "Sotku" tarjoaa edullista lounasta seisovasta pöydästä päivällä ja a'la carte annoksia iltaisin. Lounasaika on mukavasti venytetty veneilijälle sopivaksi kello 12-18, sillä ulkosaaristoon meno kestää. Kahtena päivänä söimme Sotkussa lounasta, oli hyvistä aineksista tehtyä perusruokaa, ja hintakaan ei päätä huimannut (14,90 € / annos) 


Sotilaskodin oven päällä on ylipäällikön kuva. Presidentti Sauli Niinistö on suorittanut varusmiespalvelunsa Örössä. Eräs vanhempi herrasmies vei käden lipalle (kipparinlakki), kun astui ovesta ulos. Saarten teillä on osuvia  nimiä. Öröllä on ollut kovan paikan maine nuorten sotaväkeen astuvien keskuudessa. "Jos päätyy Öröhön, niin paikka on karu ja olosuhteet ja kohtelu rankkaa", näin on Sauli Niinistö kertonut. 

Ja näitä polkuja kuljin... 
Saaren varusmiesasuntoloihin on tehty hotelli- ja muita majoitustiloja.Saaren luonto ja maisemat ovat uskomattoman kauniita. Olisin katsonut näitä maisemia vaikka kuinka kauan. Öröstä löytyy monia Suomessa harvinaisia kasveja ja perhosia, saarihan on ollut   suojattu yhdyskunta; se kun on nukkunut ruususen unta 100 vuotta.

Jos kiinnostuit saaren historiasta, niin Johanna Pakola on tehnyt siitä ansiokkaan kirjan "Örön linnake", jossa kerrotaan mm. saaren ehkä keskeisimmästä nähtävyydestä 12 tuuman tykistä. 


Itse aion tuohon kirjaan paneutua jossakin vaiheessa syksyllä, sillä Örön saareen haluan palata uudelleen, ja uskoisin kirjan luettuani saaren antavan vielä enemmän itsestään. "Ampukaa suoraan Bengtskäriin! Saari vilisee venäläisiä, jotka pyrkivät sisään." Tämän käskyn antoi luutnantti Fred Luther Örön linnakkeelle 26.7.1941

Meille kerrottiin jo etukäteen, että hyvällä säällä näkyy Bengtskärin majakka. Ja niinpä näkyi. Se on 13 kilometrin päässä Örön saarelta. 

Oli aikamoinen kokemus seistä niin historiallisella paikalla ja nähdä Bengtskärin majakka horisontissa. Bengtskärin taistelu oli Lounais-Suomen suurin yksittäinen taistelu toisen maailmansodan aikana. Siitä selvittiin voittajina. 

Tästähän on tulossa romaani, joten tähän on hyvä lopettaa. Örön saari teki minuun vaikutuksen ainutlaatuisuudellaan, historiallaan ja kauneudellaan. Saari yksinkertaisesti valloitti minut. 

** Tuula 

Saarikierros on päättynyt. Minua ilahdutti suuresti, kun jo ehdin saada pari pyyntöä, että kertoisin oman juttuni Örön saaresta. Kiitokseni kiinnostuksesta!

Ihanaa syyskuuta kaikille! 


*Tuula

PS. Yritän tiivistää tahtia näin syksyn tullen, että kerran viikossa postaus onnistuisi.


37 kommenttia:

Tiia Koivusalo kirjoitti...

Ai että mikä sielua rauhoittava paikka ja mahtavia nimiä teillä. <3 Sauliin juuri törmättiinkin joukolla Helsingin keskustassa. ;) Kivaa viikkoa Tuulia <3

Rva Kepponen kirjoitti...

Mielettömän upeita nuo merimaisemakuvat! Oih. Kauniilta näyttää koko saarikin. Alan taas haaveilemaan veneestä, jotta pääsisin imemään noita maisemia itseeni.

Sussi kirjoitti...

Todella kiinnostava paikka! Kiitos kuvamatkasta!

Stadin Friidu kirjoitti...

Tuulia. Kallioita, kanervikkoja, karikkoja, punaisia tupia ja merta, merta, merta.
Tunsin tuulen ihollani ja tunsin tuoksun sieraimissani.

Mantelilaakson Susanna kirjoitti...

Hurmaavia saaristomaisemia!
Ja historian havinaa!
Todella hieno kohde vierailla.
Lempeitä syyskuun tuulia sinne meren äärelle!

maiju kirjoitti...

Upeita maisemia ja kadun nimet näyttää kivoilta.

CurryKaneli kirjoitti...

Olipa kauniita kuvia. Olisi kiva päästä tuonne, mutta ei taida onnistua ilman venettä.

Katinka kirjoitti...

Ihanaa että pääsit käymään Örössä. Oma postaukseni on tulossa vähän myöhemmin, on vielä muutama paikka sitä ennen esiteltävänä =D. Oli mukavaa katsoa tuttuja maisemia. Voisin linkata tämän sinun jutun sitten omaani. Saisivat lukija enemmän kuvia nähtäväksi ja meidän molempien kokemukset =).

MarikaH kirjoitti...

Onpa upea paikka ja huikeat kuvasi tekevät sille todellakin oikeutta!

Jaana M / My life kirjoitti...

Ihania kuvia ja niitä olikin paljon :) Mukavaa loppuviikkoa!

Unknown kirjoitti...

Tiesin aikoinani että olet jotain, mutta en tiennyt että näin paljon...olet onnellinen

Tuula's life kirjoitti...

Tuo oli hyvin sanottu - sielua rauhoittava paikka. Saarta olisi voinut lähestyä niin monelta kantilta. Instagramin kuvan kautta minuun otti yhteyttä Turun Sanomien toimittaja - olivat tehneet videosarjan Öröstä; siellä on mm. 1656 eri perhoslajia. Uskomaton paikka.
Kiitos Tiia - ihana. Kivaa viikkoa myös!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos rva Kepponen! Kun kalliolle kiivettyäni näin nuo merimaisemat, niin melkein haukoin henkeäni, uskomattomat maisemat. Ihan omanlaisensa koko saaristossa. Örön saareen menee monia yhteysaluksia ja monet yhdistykset tekevät sinne retkiä. Suosittelen ilolla vierailua Örössä.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Sussi. Örön saari on kiinnostava. Tuossa jo Tiialle kerroin, että saarta voi katsella / ihailla monelta kantilta... siellä on mm 1656 erilaista perhoslajia ja kasveja, joita ei ole muualla Suomessa. Kiva kun kävit kuvamatkalla :)

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Stadin Friidu! Voi, kun osaisin kuvailla noin runollisesti, mutta noin minä tunsin. Jos se välittyi kuvistani, niin olen iloinen. Kuvankaunis Örö!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Susanna! Oli hieno kohde. Maisemat olivat uskomattomat. Onneksi satuimme paikalle aurinkoisella säällä, saimme ihailla Bengtskärin majakkaakin. Tuntui uskomattomalta, että se on 13 km:n päässä.
Lempeitä tuulia myös sinne Andalusian auringon alle!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Maiju! Maisemat olivat hulppeat. Tuo lyhyempi ikävä vie sotilaskotiin ja pitempi ikävä olikin pitkä tie. Sotilaspoikien ikävää kuvasivat, näin ajattelin.
Kivaa viikkoa Maiju!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos CurryKaneli! Mahtava paikka maisemineen. Jo tuossa aiemmin kerroinkin, että saaresta on löydetty 1656 eri perhoslajia ja monia kasveja, joita ei muualla Suomessa esiinny.
Saarelle kulkee useita yhteysaluksia ja monet yhdistykset tekevät retkiä saareen. Siellä on jo hyvät mahdollisuudet yöpyä, mutta lisää majoitustiloja rakennettiin vanhoihin, idyllisiin taloihin. Heinäkuussa saarella oli ollut tosi ruuhkaista, näin kerrottiin.
Mukavaa alkanutta syksyä

Tuula's life kirjoitti...

Se oli kyllä hyvä päätös lähteä saarelle. Enpä ole moisia saaristomaisemia ennen nähnyt ja saaren historiakin on niin mielenkiintoinen. Linkkaa vain minun juttuni omaasi. Tiedän jo, että sinun juttusi tulee olemaan kiinnostava, olet niin perinpohjainen ja kuvasi ovat aina kauniita. Ja mielelläni katselen Örön maisemia, ihastuin niin tuohon upeaan saareen.

Tuula's life kirjoitti...

Ja kiitos kivasta kommentistasi, Katinka. Ja tulevasta linkkauksesta :)

Teija Hakula kirjoitti...

Tuo Örön saari on kerrassaan upea matkakohde! Nuo kalliot
ja kivikot ovat niin kauniita. Mukava, kun saaresta löytyy
kunnon lounasravintola ja majoitustilojakin. Näiden ihanien
kuvien ja tunnelmien inspiroimana ehdotin miehelleni josko
mekin tehtäisiin venereissu Örön saarelle ensi kesänä.
Hän innostui asiasta kovasti.

Ihanaa syyskuun alkua <3

Tuula's life kirjoitti...

Kaunis kiitos, Marika! Paikka on kyllä niin upea ja mielenkiintoinen. Ja kuvat onnistuivat... oli niin hieno sää. Tuo Bengtskärin majakkaakaan ei näy pilvisellä säällä.
Kivaa viikkoa!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Jaana! Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Olin tosi innoissani upeasta paikasta ja olen vieläkin :) Siellä riitti kuvattavaa.
Kivaa loppuviikkoa!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Risto! Onpa kauniisti sanottu ja ajateltu! Onnellisuus ja positiivisuus taitavat olla kavereita. Ja positiiviseksi minut on mainittu, töissäkin :)
Kivaa loppuviikkoa!

Tuula's life kirjoitti...

Suosittelen ilolla, Teija! Saari on todella mielenkiintoinen ja upea! Ja erikoislaatuinen. Turun Sanomien toimittaja Ann-Mari Rannikko otti yhteyttä, Öröstä on tehty 6 videojaksoa, ne löytyvät osoitteesta: ts.fi/tstv/ohjelmat
Saarella on mm. 1656 eri perhoslajia ja kasveja, joita ei löydy muualta Suomessa.
Kiitos Teija! Ja samoin ihanaa syyskuuta!

sirkkis kirjoitti...

Ompa upeita maisemia ja hurmaavia rakennuksia.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Sirkkis! Örön maisemat olivat mahtavat. Ja nuo punaiset kauniit rakennukset sopivat niin hyvin saarelle. Oli hieno kokemus käydä saarella.

orvokki kirjoitti...

Ihania sinisiä hetkiä. Ihanat maisemat, ja paikka on taatusti lumoava.

Ansku kirjoitti...

Onpa huikean hienot maisemat! En yhtään ihmettele että ihastuit saareen, sillä jo kauniiden kuviesi perusteella voin vannoa, että saari lumoaa myös minut. Ehkäpä jo ensi kesänä :)

Marjatta kirjoitti...

Täydellinen paikka saarikierroksen lopettamiseen. Kaunista kaikkialla, kalliot ja kivikkoiset rannat. Kuvasi ovat kuin postikortteja. Bengtskärin majakan tunnistin, kävimme siellä muutama vuosi sitten päiväretkellä. Hangosta lähdettiin ja Hankoon palattiin. Upea kokemus!

Ihanaa syyskuuta!

Tuula's life kirjoitti...

Sinisiä hetkiä - meri ja taivas! Niitä tuli koettua kauniilla Örön saarella. Oli kiehtova paikka.
Kiitos kommentistasi Orvokki.
Kaunista viikonloppua!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Ansku! Tutut jo saarta ehtivät kehua, mutta kyllä se silti yllätti kauneudellaan ja maisemillaan. Uskon, että saari lumoaa sinut. Saarella on niin paljon tarjottavaa... ihanat niityt perhosineen, lintujen laulua, hienoa kasvistoa. Ensi kesänä voi olla uusi reissu meilläkin. Opiskelen saarta talvella.
Ihanaa viikonloppua!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Marjatta kauniista sanoistasi! Se oli täydellinen saari. Niityt perhosineen, mukulakivitiet, erilaisia kasveja ja tietysti nuo huikeat maisemat.
Bengtskärin majakkasaari on myös kiehtova paikka, hienosti se näkyi Örön kallioilta. Sieltä majakkaa on joskus tykitetty. Historian havinat tuntuivat.
Ihanaa viikonloppua sinulle!

Elämää Onnenpähkinässä kirjoitti...

Kauniit kuvat :-) Lukioaikainen poikaystäväni suoritti tuolla armeijansa, joten olen kuullut vain juttuja paikasta, mutten varmaan koskaan tule käymään tuolla kun emme ole veneilyihmisiä.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos paljon! Örö herättää muistoja. Saarelle pääsee myös yhteysaluksilla. Monet seurat ja yhdistykset tekevät myös retkiä saareen. On niin houkuttava ja koukuttava saari. Minä aion mennä uudelleen jossakin vaiheessa, kunhan enemmän tutustun saareen kirjojen kautta.
Ihanaa syksyä onnen pähkinään!

Unknown kirjoitti...

Kuinka kauniit kuvat! Aivan mielettömän mahtavalta näyttää tuo saari, jossa miehenikin on armeijan käynyt, kuten taisin jo aikaisemminkin mainita. Kunpa pääsisimme tuonne käymään joskus! Ajatus oli mennä lomalla, mutta yhteysalusten aikataulut eivät nyt meille sopineet.

Kiitos paljon todella mielenkiintoisesta kertomuksesta ja upeista kuvista. Pitääpä näyttää nämä miehellekin.

Kivaa viikonloppua Tuulialle!

-Tiina

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos paljon Tiina! Nostalginen paikka miehellesi ja sinulle mielenkiintoinen kohde, sen uskon. Siellä se Örö nyt odottaa matkalaisia, kun niin pitkään oli pimennossa eli sinne ehtii tulevina kesinä. Tuossa jo mainitsinkin, että saari vei palan sydäntäni, niin uskomaton paikka se oli hienoine maisemineen ja luontoineen. Ja historiakin on kiinnostava.
Niin kiva kommentti! Kiitos! Ja mukavaa tulevaa viikkoa Tiina!