Translate

maanantai 20. tammikuuta 2014

Hei Gdansk, me tavataan vielä


Viime viikolla oli huolestuttava tieto lehdessä. Suurin osa Suomen lentoasemista kärsii matkustajakadosta. Eniten matkustajamäärät alenivat viime vuonna Turussa (-28,7 %), Porissa (-25,7 %), Jyväskylässä (-22,5 %), Kokkola-Pietarsaaressa (-20,8 %), Oulussa (-18,7 %) ja Tampereella (-18,2 %).

Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi 2,8 prosenttia. Matkustajamäärä oli 15,3 miljoonaa henkilöä.

Turun kentän matkustajakato johtuu Olkiluodon ydinvoimalan osittaisesta valmistumisesta. Puolalaiset ovat olleet suurin rakentajaryhmä Olkiluodossa, ja he ovat ahkerasti käyttäneet Turku-Gdansk yhteyttä. Lentoja on ollut päivittäin Turun ja Gdanskin välillä.
 
Täällä länsirannikolla asuvana nautin siitä, että on mahdollisuus lähteä Turun kentältä. Se on ketterää, kun pääsee helposti ja nopsaan kentälle. Käytimmekin tuota mahdollisuutta päästä Turusta Gdanskiin - viime huhtikuussa. Tässä tunnelmia Gdanskin keväästä ja ripaus historiaa. 


Gdanskin Vanha Kaupunki esittäytyi loistossaan. Toista tuhatta historiallista rakennusta on restauroitu toisen maailmansodan jälkeen. Vain yksi talo oli alkuperäinen.

kuva netistä

Gdanskin kaupunki oli pelkkää rauniota ja pommikuoppaa toisen maailmansodan jälkeen. Minun on vaikea käsittää, millaista on jälleenrakentaa kaupunkia, joka on täysin murskana. Mistä aloittaa? Vaan tuhosta on saatu aikaan kaunis kaupunki. 


Vaikka ilmat eivät joka päivä suosinetkaan, niin hotellin sijainti oli aitiopaikalla. Näkymä hotellin ikkunasta Pitkälle Torille. 


Meri on tärkeä kaupungille, siitä muistuttaa Neptunus-suihkulähde. 


Viehättävät ulkoilmaterassit olivat valmiina ottamaan vastaan asiakkaita. 
Ilma vain oli jäätävä.

Eräs kauneimmista vanhan Gdanskin kaduista on Ulica Mariacka eli Mariankatu. Renesanssityylisissä kivitaloissa työskentelevät pajoissaan käsityöläiset, maalarit, kuvanveistäjät, keramiikkataiteilijat, kultasepät, meripihkataiteilijat...Ja satamaan tai oikeastaan Gdania-joelle, Gdansk on historiallinen kauppa- ja satamakaupunki. Ja se on Puolan suurin laivanrakennuspaikka. 


Suuri mylly on ollut käytössä 1300-luvulta vuoteen 1945. Se on jälleenrakennettu, ja myös sen tiloihin on levittäytynyt Gdanskin hieno Merenkulkumuseo.  
Komeat, entistetyt laivat vievät turisteja maailmanhistoriaa muuttaneeseen paikkaan - Westerplatten'in niemelle. Sieltä alkoi toinen maailmansota 1.9.1939,
 kun Saksa hyökkäsi Puolaan. 


Vaan nykyaikaan ja syömään. Gdanskissa on paljon hyviä ja kivoja ruokapaikkoja, ja ruoka on hyvää. Tätä joenvarren paikkaa meille suositeltiin ja niinpä käytiin täällä illallisella. Goldwasserin ravintolassa myös maisteltiin Goldwasseria, kaupungin suosittua yrttilikööriä. Likööriä koristavat aidot kultalastut - ylellinen juoma, sanoisin. 


Näitä tunnelmia oli kiva muistella, blogitarinasta jää muisto myös itselle. Kun tuolla kävin, en blogia vielä kirjoitellut. Se oli Gdanskin huhtikuu 2013. Hei, me tavataan vielä...

** Tuulia

37 kommenttia:

Marru kirjoitti...

Kerran olen kanssa Gdanskissa käynyt ja tykkäsin, nyt suunnitellaan serkkuni kanssa pientä piipahdusta sinne kesällä :)

Marja kirjoitti...

Viehättävä matkakohde, täytyypä pitää mielessä. Kiitos esittelystä!

seijastiina kirjoitti...

Kauniita rakennuksia ja nuo laivat huipppuja.
Upeasti olet kuvannut kaiken ja kertomuksesi oiva.
Hyvää uutta viikkoa.

Tuula's life kirjoitti...

Gdansk on mielenkiintoinen kaupunki. Sama juttu, sinne pitää mennä uudelleen, mutta lämpimämmällä kelillä.
Kiitos Marru!

Tuula's life kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi.
Kiitos Marja!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Seijastiina! Ripottelen aina mielelläni mukaan historiaa. Ja Gdanskista sitä löytyy.
Kiitos samoin, mukavaa viikkoa!

Stenkka kirjoitti...

Hieno esittely Gdanskista, Kiitos siitä. Monasti on ollut ajatus piipahtaa siellä mutta aina se on vaan jäänyt, vaikka Turust on niin helppo sinne lentää.., Ehkä se tänä vuonna saadaan mahtumaan reissuo-ohjelmaan.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Stenkka! Kiva "nähdä" sinua täällä blogipuolella. Gdansk on mielenkiintoinen kaupunki, siellä jos missä on historian havinaa. Ja vanha kaupunki on upea, se kyllä yllätti minut. Suosittelen, kannattaa hypätä koneeseen!

CurryKaneli kirjoitti...

Todella kauniita ja mielenkiintoisia kuvia. Aivan outo kohde minulle. Ihania taloja.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos CurryKaneli! Gdansk on mielenkiintoinen kaupunkikohde. Siellä on uskomattoman kaunis vanha kaupunki, jonka uudelleenrakentamista jaksan ihmetellä.

Rva Kepponen kirjoitti...

Kivoja kuvia Gdanskista.

Itse olen käynyt siellä joskus 90-luvun alkupuolella. Kovin positiiviset mielikuvat eivät jääneet, tuskin oli noin viihtyisäksi korjattu silloin. Osasyynä varmaan oli aivan karmea sää merellä. Ehkäpä pitäisi joskus piipahtaa uudestaan...

Tuula's life kirjoitti...

Gdanskissa 90-luvun alussa vielä sosialismin aallot jylläsivät. Sekin toki näkyy vielä rakennuksissa vanhan kaupungin ulkopuolella, mutta paljon sen ajan mahtipontisia, rumia taloja on hävitetty ja viihtyisämpiä rakennettu tilalle. Tietty kerroksellisuus on kyllä mielenkiintoista, se kertoo niin paljon menneestä historiasta. Kiitos Rva Kepponen kommentistasi.

arleena kirjoitti...

Mukava lukea Gdanskista. Historiaa riittää tuollakin kaupungilla.
Ihailen aina Keski- ja Etelä-Euroopan kulttuuria ja hienosti säilyneitä vanhoja kaupunkeja, joissa on säilytetty vanhaa.
Puolassa emme ole vielä käyneet. Sinnekin olisi kiva mennä.

ritva kirjoitti...

Todella kauniita kuvia matkastasi,niitä on kiva muistella.Mukavaa viikkoa:)

Sussi kirjoitti...

kauniin ja tunnelmallisen näköinen kaupunki

Tuula's life kirjoitti...

Samoin minä ihailen, niitä tunnelmia, kauneutta, historiaa... Puola on mielenkiintoinen maa.
Kiitos Arleena!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Ritva, blogi on kiva matkapäiväkirja.
Kiitos samoin, iloa ja valoa viikkoosi

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Sussi, Gdansk vanhoine kaupunkeineen on viehättävä.

Leena Lumi kirjoitti...

Hyvin Gdanskia myyvät kuvat! Mieheni on ollut tuolla usein työmatkalla ja on yrittänyt saada minuakin sinne lähtemään. Vielä sen teemmekin, sillä kiertelemme mieluusti Eurooppaa omalla autolla alpeille asti.

Kiva kuulla, että silmänilon lisäksi on herkullista ruokaa;)

Kiitos tästä♥

Leena Lumi kirjoitti...

PS. Nyt tuli Lumimieskin tähän ja hän kertoi puolalaisen liikemiehen kertoneen hänelle, että myllyssä pyörivät kehää työorjat, joiden tehtävänä oli nostaa laivojen perät ylös huoltoja ja remontteja varten.

Tuota Goldwasseria tuli meillekin ja se yksi pullo kesti aika monta vuotta...,mutta onhan se erikoista.

Toisen maailman soadan muistomerkki on niemen kärjessä ja siihen on kirjoitettu sellainen osa sodan alkamisen historiaa, jota minäkään, historiaan hurahtanut, en tiennyt, ennen kuin R. sen minulle kertoi. Tarina on liian pitkä tähän, mutta kertoi kaikille sen, mitä Hitler oli mieltä puolaisista. Hänhän on verranut heitä mm. eläimiin etc.

Vikki kirjoitti...

Tuollakin olisi mielenkiintoista käydä!
Erilaiset- ja eriväriset talot ovat vieretysten viehättäviä. Mistähän syystä tästä rakennustyylistä/tavasta ei tule kuitenkaan levotonta vaikutelmaa. Ehkä värimaailma tekee sen!
Monesti sitä ajattelee ellei sotia olisi ollut niin miten paljon enemmään ihailtavaa maailmalla olisi.

Viherrys kirjoitti...

Ihana päästä blogien kautta haavematkailemaan. Blogeissa matkailutunnelmat ovat aidompia kuin tarkkaan muokatuissa matkailumainoksissa. Eurooppa on täynnä ihania vanhoja kaupunkeja!

Tuula's life kirjoitti...

Täällä toinen historiaan hurahtanut. Hitlerin rotuoppi johti karmeisiin mittasuhteisiin, ja sitä vain toivoo, että niistä olisi jotain opittu. Mutta onko? Kun saksalaiset hyökkäsivät Westerplattenille, sen piti olla nopea hyökkäys, mutta pieni joukko puolalaisia puolusti isoa armeijaa vastaan seitsemän pitkää päivää. Iso saavutus. Kiitos Leena hyvästä kommentistasi. Gdansk on historiaa täynnä, niinkuin koko Puolakin.

Tuula's life kirjoitti...

Tosi mielenkiintoinen ja kaunis kaupunki. Sodat ovat karmeita inhimillisesti katsoen ja valtava on myös aineellisen tuhon määrä.
Kiitos Vikki kommentistasi.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Viherrys, minä koen ihan samoin. Blogitarinat tuovat niitä henkilökohtaisia matkatunnelmia esille ja siitä pidän. Luen itse mielelläni matkablogeja.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kuvauksesta! Sinulla on kyllä kuvaamisen taito, nuo kuvat kelpaisivat varmasti matkanjärjestäjillekin. Olen menossa Gdanskiin 14.3. viiden Helsikiläisen ystäväni kanssa. Taas mennän Goldwasser -ravintolaan! t. Ritva O.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Ritva O! Sinustahan on tullut oikea Gdanskin opas:) Mikäs sitä on esitellä, kaunis ja historiallinen kaupunki. Ja Goldwasser rules. Me ollaan helmikuun alussa lähdössä Alicanteen, yksiä mökkinaapureita tapaamaan. Iloa ja valoa!

Kristiina K kirjoitti...

Noita samoja katuja ja rantoja kuljettiin mekin kesäkuun alussa. Ihana kaupunki ja lyhyen lentomatkan päässä.

Tuula's life kirjoitti...

Krisse, teitä varmaan ilmat suosivat kesällä. Huhtikuussa vihmoi tuuli, vaan kaupunki oli kaunis silloinkin

seijastiina kirjoitti...

Vastaan kysymykseesi blogissani.
Eli jääfestarit on, ihmiset veistää jäästä erilaisia taideteoksia.
Siellä Aurajoen rannoilla oliskin oiva paikka pitää festarit, kas kun ei ole vielä...

Tuula's life kirjoitti...

Hei Seijastiina, minä vastasin myös sinun blogissasi. Uskomatonta, mutta totta, jäänveisto on tuttua puuhaa... Niitä kummallisuuksia, joita olen kokeillut :)

Matkatar kirjoitti...

Hei ja tervetuloa blogini lukijaksi, kiinnostuin samoin sinun mukavasta blogistasi!
Gdanskissa olen itsekin kerran käynyt, ostimme sieltä miehen kanssa kauniita kuviolaattoja. Ne olivat kymmenkunta vuotta varastossa, kunnes viimein löysivät paikkansa meidän kylppärin lattiasta :)

Tuula's life kirjoitti...

Hei Matkatar, tervetuloa myös tänne! Kauan saivat Gdanskin laatat odottaa, mutta eivät turhaan. Joskus on itsellekin käynyt noin, mutta pienemmissä hankkeissa :)

Katinka kirjoitti...

Voi miten kauniita kuvia! Kaupunki on todella kuvauksellinen, minä menisin siellä varmasti ihan sekaisin. Silmät vain pyörisivät päässä =D.

Tuula's life kirjoitti...

Hei Katinka, onneksi en silloin vielä kirjoitellut blogia, kun kävin siellä :-) Yllättävän paljon kuitenkin kuvia otin. Kiitos hauskasta kommentistasi.

Lady of The Mess kirjoitti...

Pari kertaa olen Gdanskissa käynyt - ja jos tuo Turun lentoyhteys vielä toimii, varmaan käväisen vieläkin. Kiva pieni kaupunki - juuri sopiva lyhyelle viikonloppulomalle. Ja nuo lennot Turusta ovat kyllä iso plussa.

Tuula's life kirjoitti...

Hei Lady of the Mess! Kiva nähdä sinut täällä. Samoin miettein olen tuota Gdanskia pohtinut. Näppärää, kun pääsee Turusta.