Translate

lauantai 19. lokakuuta 2013

Perunaa ja nälänhätää

Aion matkustaa joulukuussa maistelemaan ryppyperunoita - papas arrugadas - Kanariansaarille, kerron niistä makunautinnoista sitten aikanaan.

Tässä muunlaisia perunamaistiaisia.

                                

Olen joskus ajatellut listata Suomen ja Irlannin yhteisiä piirteitä. Tässä yksi niistä: peruna. Perunaa voidaan pitää kummassakin maassa melkein kansallisruokana. Arkena molemmissa maissa tarjotaan konstailematta perunoita kuorineen kulhosta jokaisen itse kuorittavaksi. Ja perunasta tehdään vaikka mitä - keittoja, patoja, laatikoita, muhennoksia... Kuuluisin irlantilaisruoka on Irish Stew, irlantilaismuhennos, joka muistuttaa suomalaista lihakeittoa, paitsi että liha siinä on lampaanlihaa.


Peruna kulkeutui jo 1500-luvulla Irlantiin, jossa siitä tuli nopeasti pääasiallinen viljelyskasvi. Ja Suomeen 1700-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla peruna ohitti ravintokasvina nauriin Suomessa. Mikä mainio ravinnonlisä peruna olikaan varsinkin meillä, kun kasvisravinnosta oli pulaa talvi- ja kevätkuukausina. Perunalla ehkäistiin jopa keripukkia entisinä aikoina. Irlantia koetteli 1845-1849 ankara nälänhätä, kun perunoihin levisi Pohjois-Amerikasta perunarutto. Irlannissa tuhoutui vuonna 1845 puolet perunasadosta ja seuraavana vuonna tuho oli vieläkin suurempi.  Ruokavaliosta oli tuolloin 70% perunaa. Miljoona ihmistä kuoli nälkään ja kulkutauteihin. Kaksi miljoonaa ihmistä lähti ulkomaille nälkää pakoon - Englantiin, USA:han, Australiaan ja muihin maihin. Irlannin väestö väheni 8 miljoonasta viiteen miljoonaan. Irlanti ei ole vieläkään toipunut väestökadosta, irlantilaisia on nykyään noin viisi miljoonaa. 


Nälänhädän muistopatsaita Dublinissa (kuva internetistä)

Suomessa oli suuret nälkävuodet 1867-1868. Kesät olivat sateisia, ja perunat sekä juurekset mätänivät peltoihin. Jos mitä säästyi, sen vei kova halla, joka noina vuosina yllätti jo elo-/syyskuussa. Myös kaura ja ohra tulivat itämättömiksi hallan vuoksi. 
Nälkävuosina kuoli Suomessa noin 150'000-200'000 ihmistä.

Nuo Irlannin luvut ovat aivan käsittämättömiä. Ja Suomenkin luvut valtavia. Irlantiin alkoi tulla apua hiljalleen Englannista, valitettavasti vain liian myöhään. Sitä ennen miljoona ihmistä ehti kuolla ja kaksi miljoonaa ihmistä muutti muualle. Kerrotaan myös, että osa maastamuuttajista menehtyi pitkillä laivamatkoilla, he olivat niin heikossa kunnossa. 

Nykyään niin Suomessa kuin Irlannissakin "suoritetaan" jonkinlaista perusperunan hävittämistä. Ranskalaiset perunat ja perunalastut ovat valloittaneet perunankuluttajien suosiota yhä enemmän. Onneksi perunaa kuitenkin riittää... ja jokaiseen makuun.

                               


Peruna, pottu, potaatti... rakkaalla juureksella on monta nimeä. Elias Lönnrot käytti perunasta kaunista nimeä - maapäärynä. Ja nyt ne perunat porisemaan kattilaan... vai maapäärynät. 

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oikein mukavaa joulukuista matkaa Tuula!

Tulin juuri Kanariansaarilta ..tarkemmin Gran Canarian Puerto Ricosta ja KYLLÄ maistelin ryppyperunoita hotellin lounaspöydästä :)

Terveisin! Maija

Katinka kirjoitti...

Mikä ihana pottumainen postaus! Minä tunnustan nyt yhden asian. Minusta ei tule koskaan karppaajaa, sillä yksinkertaisesti rakastan perunaa eri muodoissa! Hienon tietopaketin olit tehnyt.

Tuulia kirjoitti...

Hei Maija! Kiva "nähdä" sinua täällä. Lähdetään tosiaan Puerto de la Cruziin niitä ryppyperunoita maistelemaan, kiitos toivotuksesta:) Jos ehdit, niin laita minulle postia matkastasi, lukisin mielelläni:)
Mukavaa syksyn jatkoa!

Tuulia kirjoitti...

Katinka, ei minustakaan olisi karppaajaksi! Viikon verran olen tuota dieettiä kokeillut, se oli liian rasvainen minulle, mantelisämpylät tulivat jo korvistakin ulos.
Ja kiitos kommentistasi <3 Irlanti on lähellä sydäntäni, olen asunut siellä vuoden, ja käynyt siellä jälkeenkin päin useita kertoja. Irlanti on aikamoinen tarinoitten aarreaitta minulle, sieltä niitä ammentaa :)

Katinka kirjoitti...

Blogissani on sinulle haaste syysiltojen iloksi =).

Kirsi kirjoitti...

Tuula; olisipa historiantunnit aikoinaan koulussa olleet yhtä mielenkiintoisia kuin blogisi niin ehkä minunkin historian kiinostus olisi ollut suurempi ;)

Hyvää matkaa - unas cómodas vacaciones- syö paljon niitä ihania perunoita.

P.s. Luen espanjaa iltakurssilla ja mieleni tekee kovasti Espanjaan nyt syksyn pimetessä....

Tuulia kirjoitti...

Katinka, kiitos haasteesta! Otan vastaan. Jokunen ilta siinä menee :)

Tuulia kirjoitti...

Kirsi! Voi miten ihana kommentti! Historia oli lempiaineitani lukiossa :)
Kiitos matkantoivotuksista, ja lukuintoa kieliopinnoissa. Muuten, olet useana vuonna käynyt Barcelonassa, sinnekö mieli ja meno?

Nonna kirjoitti...

Kanarialla käydessä suurinta herkkuani ovat olleet juuri nämä ryppyperunat, tarpeeksi suolaisia ja ihanat kastikkeet. Nam :)

Tuulia kirjoitti...

Minä jo odottelen ryppyperunamaistiaisia, vähän pitää vielä malttaa :)