Translate

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Vanha puu


Näin joulukuusien aikaan sopii hyvin kerrottavaksi pieni tarina vanhasta traakkipuusta, jota kävimme ihailemassa matkallamme.

Teneriffan suurin ja vanhin traakkipuu eli lohikäärmepuu kasvaa Icod de los Vinos'in kylässä. Nimestä voi jo arvata, että kylä sijaitsee viinitarhojen alueella ja on tunnettu myös viineistään.


Tämä kuuluisa traakkipuu on 1000-2000 vuotta vanha. Puun ikää on vaikea määritellä, koska se ei  tee vuosirenkaita. Sen iästä on erilaista tietoa, mutta tuohon ikähaarukkaan se sijoittuu. Puun korkeus on 17 m ja ympärysmitta 4 m. 
Tarunhohtoinen traakkipuu, miten voikaan puuvanhus olla niin liikuttava... 

Kanariantraakkipuu on Kanariansaarten kotoperäinen laji. Sitä on pidetty hedelmällisyyden ja viisauden symbolina. Traakkipuun pihka tunnetaan "lohikäärmeen verenä" ja se muuttuu punaiseksi joutuessaan ilman kanssa kosketuksiin. Pihkaa eli hartsia on käytetty parannuskeinona moniin vaivoihin, ja sillä on vaalennettu hiuksia, lakattu viuluja ja värjätty marmoria. Saaren alkuperäisasukkaat, Guanchit, käyttivät pihkaa myös palsamoimiseen.

Toistaiseksi tämä Vinos'in puu ei ole päässyt Unescon maailmanperintökohteitten listalle, vaikka vuonna 2011 sitä listalle haettiinkin. Maailmassa ei liene montaa kohdetta, jossa yksi puu on matkailunähtävyys, ehkä Timberland-puu joka löytyy Amerikasta, mutta se on toinen tarina se.

Hyvää joulun odotusta!


19 kommenttia:

Stadin Friidu kirjoitti...

Tuulia. Onhan pirteän näköinen ikäisekseen. Lisää vuosia toivon ainakin toisen mokoman. Ihana nähtävyys!

Leena Lumi kirjoitti...

Kiinnostavaa! Onkohan tällä mitään tekemistä sen meidän reunustraakkimme kanssa? Minä olen sisäkukkakiller, mutta yritän mm. reunustraakkia pitää hengissä.

Kiitos näistä uskomattomista kuvista: Puu näyttää ihmeeltä.

Tuulia kirjoitti...

Stadin Friidu, pirteä on puu ikäisekseen. Ja liikuttavan kaunis. Olisin katsellut sitä vaikka kuinka kauan.

Tuulia kirjoitti...

Leena Lumi, missä teillä tuo reunustraakki on? Sellaisen minäkin voisin ottaa. Ja tuo puu oli kaunis. Niinkuin tuossa Stadin Friidullekin sanoin, olisin sitä katsellut vaikka kuinka kauan, siinä oli jotain kiehtovaa - ehkä tuon pitkän iän tuomaa viisautta.

Sofia kirjoitti...

Oi miten ihanaa että sait paeta Teneriffalle pois joulustressistä!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Sofia! Tultiin jouluksi kotiin, virkistäytyneinä. Niinhän se on, että täällä on se ainut oikea Korvatunturin joulupukki :)

Katinka kirjoitti...

Voi miten ihana tarina puusta. Pidän itse tällaisista nähtävyyksistä todella paljon =).

Ansku kirjoitti...

Aivan ihana tarina ja kuvat myös! Pääsisipä tuollaista upeaa vanhusta joskus halailemaan ;) Ihan kuin jostain satukirjasta, oon täällä ihan fiiliksissä :D Ja joo, mulle saa nauraa, oon tällainen intoilija tietyissä jutuissa, tonttu mikä tonttu, mutta kohtahan on joulu :)

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Katinka! Samoin minä, kaunis, vanha puu oli niin liikuttava.

Tuulia kirjoitti...

Ansku, itsekin olisin mielelläni puuta halannut, mutta niin lähelle ei tuota puuvanhusta päässyt. Minäkin olin fiiliksissä, olisin tuijottanut tuota viisasta puuta vaikka kuinka kauan. Ja intoilla saa, olen siitä mielissäni, silloin kuva on tehnyt tehtävänsä. Kiitos :)

Tuulia kirjoitti...

Tai oikeastaan tarina...

CurryKaneli kirjoitti...

Todella kaunis puu. Toivottavasti pääsee Unescon listalle, koska tuolla iällä sen kyllä ansaitsi.

Tuulia kirjoitti...

CurryKaneli, samaa mieltä. Ikä ja erilaisuus jo puhuvat puun puolesta.

Hannah kirjoitti...

Tuulia, tulin vastavisiitille ja jäin ihastelemaan kauniita kuviasi. Ja jäänpä samantien lukijaksesi.

Kerrassaan huikea puu, mahtoi olla vaikuttava ja kaunista katseltavaa.

Tuulia kirjoitti...

Hei Hannah! Tervetuloa! On mukava saada sinut mukaan tähän pieneen blogiini. Minä itse ihastuin sinun Itsenäisyyspäivän tarinaasi, kaipasin sellaisia ajalle ominaisia, tärkeitä sanoja, kun nyt tuli vietettyä tuota päivää poissa Suomesta.
Vanha puu seuraa kummasti ajatuksissani.
Jouluiloa!

Leena Lumi kirjoitti...

Tuulia, se on ihan tavallinen sisäpuu, mutta vielä nuori. Nyt mieheni otti sen hoitoonsa etten minä vain sitä tapa;)

Sitä ei voi kyllä ulos istuttaa, mutta menossa on täällä nyt magnoliayritys, jota ihmettelen ensi keväänä ja taidan kokeilla myös sypressiä...

Mieheni kävi tätä traakkipuutasi just ihastelemassa:)

Teija Hakula kirjoitti...

Ihana tarina!
Kanarian valokuvasi aiheuttavat kyllä mahdottoman matkakuumeen :-)

Tuulia kirjoitti...

Magnoliapuu ja sypressi - aikamoisia kesähaasteita! Muuten, katselin pientä traakkipuuta tänään Ikeassa, ehkä joulun jälkeen minullakin on traakkipuu kotona. Lumimiehelle onnea puun kanssa!

Tuulia kirjoitti...

Teija, matkakuume on tuttu juttu:) Kiitos, tuosta puusta on moneksi.