Translate

sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Fiskarsin ruukin lumoaTänä vuonna vietimme erilaisen juhannuksen. Vain juhannusaattona kävimme mökillä. Siellä on remonttihommat kesken, joten lähdimme keskeneräisyyttä pakoon jo heti juhannuspäivän aamuna, ja suuntasimme Fiskarsin ruukille.


Siitä onkin kulunut jo vuosikausia, kun on olen Firskarsissa käynyt. Kapteenille tämä vierailu oli ensimmäinen. Ja olikin hieno ajankohta käydä siellä, sillä Fiskars täyttää tänä vuonna komeat 365 vuotta. Se on siis saanut alkunsa jo vuonna 1649, jolloin perustettiin rautaruukki Fiskarin kylään Pohjan kunnan alueelle.


Nykyään ruukin alueella asuu noin 600 ihmistä ja se on saavuttanut suuren suosion taiteilijoiden, käsityöläisten ja ja muotoilijoiden parissa. Ruukki onkin elinvoimainen suomalaisen taiteen ja muotoilun keskus. Ruukki on avoinna ympäri vuoden, ja näin kesäaikaan se on uskomattoman upea miljöö. Kauniin ja historiallisen ympäristön lisäksi siellä on museoita, työpajoja, myymälöitä, kahviloita, ravintoloita, hotelleja, tori, lapsille kivoja leikkipaikkoja... ja paljon tapahtumia. 
Tapahtumista ja muusta enemmän linkistä: Fiskarsin ruukki


Ja Fiskarsin historia on niin mielenkiintoinen ja pitkä, että annan suosiolla esittelyn interenetille: Fiskarsin historiaKylä tuotti aikanaan oman sähkönsä.


Vihreyttä veden äärellä. Fiskarsjoki virtaa alueen läpi. Vanha mylly Viihtyisiä kahvipaikkoja. Välillä sade yllätti. Fiskarsissa on monipuolinen Iittalan outlet-myymälä. Oranssikahvaiset sakset ovat nykyään yksi Fiskarsin tunnetuimmista tuotteista. Miksi saksista tuli oranssit? Vuonna 1967 ensimmäiset perusmallit olivat matkalla valmistukseen. Saksista piti tulla mustat, punaiset tai vihreät. Kun prototyyppiä oltiin lähettämässä tuotantoon, päätti koneenkäyttäjä käyttää loppuun oranssin värin, joka oli valmiina koneessa. Tuloksena neljä eriväristä prototyyppiä. Fiskarsilla järjestettiin sisäinen äänestys, ja "musta" hevonen eli oranssi väri voitti. 


Ihania kesäpäiviä! 
** Tuulia 

 


27 kommenttia:

kristiina kortelahti kirjoitti...

Fiskarsissa on aina ihana käydä. Paljon kaunista katseltavaa! Kiitos Tuulia kierroksesta!

Satu Kukkaiselämää kirjoitti...

Näyttääpä kivalta paikalta. En ole tuolla koskaan käynyt.

Saara kirjoitti...

Kävimme edelliskesä Fiskarsissa ja ihastuin paikkaan heti. Nämä kuvasi innoittivat uusimaan retkipäivämme. Lähiviikkoina taidamme ottaa jälleen suunnan kohti Fiskarsia!

Lady of The Mess kirjoitti...

Upeita kuvia - kiitos muistelukierroksesta;)

Stadin Friidu kirjoitti...

Jee,jee,Tuulia, minä myös Fiskarsissa käynyt. Aikaa vaan siitä nuo klassiset sata vuotta. Auto jäänyt kymmenen vuoden taakse ja sen myötä uudismatkat. On muistoja,on. Nauttikaamme kesästä, sataa tai paistaa, on kylmä taikka vari.

Irmastiina Ruusukummusta kirjoitti...

Viimekesänä viimeeksi tuollakäytiin....aivan ihana paikka!

Rva Kepponen kirjoitti...

Kauniit kuvat kauniista Fiskarsista. Itselläni on pari vuotta edellisestä vierailusta, pitäisi kyllä päästä uudestaan.

Teija Hakula kirjoitti...

Fiskarsiin olisi ihana päästä visiitille. Olen vieraillut siellä parikymmentä vuotta sitten opiskellessani Porvoon matkailuopistossa. Teimme ruukin alueelle opintomatkan, paikka teki jo silloin minuun suuren vaikutuksen.

Hauska tuo tarina saksista, en olisi heti arvannut oikeaa vastausta mistä oranssi väri juontaa juurensa :-)

Ihanaa kesäistä viikkoa!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Krisse! Fiskarsin kylä on ihana!

Tuulia kirjoitti...

Voi Satu! On niin sinun näköisesi paikka. Kaunis, vihreä kylä!

Tuulia kirjoitti...

Hei Saara! Fiskars lumoaa. Hieno suunta!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Lady! Sinulta sain innostuksen tuonne käyntiin. Kiehtova kylä.

Tuulia kirjoitti...

Hei Stadin Friidu! Viehättävä Fiskars! Ja nautitaan kesästä. Vaikka tänään tuli vettä Turussa, niin etten muista milloin. Mukavia kesäpäiviä!

Tuulia kirjoitti...

Irmastiina! Lumoava kylä. Sinne palaan.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Rva Kepponen! Mielenkiintoinen ja kaunis kylä. Minäkin menen uudelleen.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Teija! Fiskars on lumoava kylä. Siellä on historian havinaa ja nykyajan tekemistä. Minullakin ensimmäisestä käynnistäni on kulunut kauan. Paikka oli ihanampi kuin muistinkaan.
Ja hienot oranssit sakset meillä! Hyvä vahinko!
Ihanaa viikkoa myös!

CurryKaneli kirjoitti...

Fiskars on kyllä niin ihana paikka. Meillä se on kesän "pakollinen" retkikohde. Kun elo mökillä alkaa pitkästyttää, niin pieni pistäytyminen Fiskarissa piristää aina.

Sussi kirjoitti...

Upeita kuvia tutusta paikasta!

Tuota oranssien saksien tarinaa en tiennytkään

Tuulia kirjoitti...

CurryKaneli! Fiskarsissa viihtyy ja saa taas uutta virtaa. Mukavia kesäpäiviä!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Sussi! Fiskars on valokuvauksellinen paikka. Onnekas Fiskars, kun koneenkäyttäjällä oli tuota oranssia väriä koneessaan. Sen jälkeen alkoikin maailmanvalloitus.
Mukavia kesäpäiviä!

arleena kirjoitti...

Turussa asuessamme kävimme lähes joka kesä Fiskarsissa. Sinne oli aina mukava mennä.
Paikka näyttää edelleen yhtä kauniilta.
Kauniita kuvia.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Arleena! Paikka on kaunis ja elinvoimainen. Haluan vielä mennä koluamaan niitä työpajoja. Mukavia kesäpäiviä!

Lauri kirjoitti...

Tuttua tutumpi kylä jossa on kiva oleskella.
Käykääpä myös joskus Mustion Linnan maisemissa!
Mukavaa kesää !

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Lauri! Mustion linnasta olen kuullut ja kuvia nähnyt. Se täytyy ottaa yhdeksi kesäretken kohteeksi. Kiitos hyvästä vinkistä.

Tuulia kirjoitti...

Ja mukavaa kesää myös!

Kirjailijatar kirjoitti...

Fiskars on aina kiva. Minä taisin käydä toissakesänä viimeksi. On hienoa, että tuo kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö on säilytetty ja että kuka tahansa pääsee nauttimaan siitä.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Kirjailijatar! Fiskars lumoaa. Kauniissa maisemissa ja rakennuksissa saa nauttia menneestä ja tästä päivästä taiteen, muotoilun ja käsitöiden kautta. Fiskars on helmi!