Translate

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Vielä silmäys Prahaan


Praha on niin keskellä Eurooppaa kuin vain voi olla. "Kaikki mitä Keski-Euroopassa on koskaan ollut, löytyy Prahasta: murhatut marttyyrit, keskiyön kummitukset, mässäilevät munkit, paholaisen palvelijat, absinttihöyryiset taiteilijat, kummalliset kubistit, vainotut juutalaiset, sosialismin saarnamiehet ja kiihkeäsieluiset opiskelijat".Tässä tämän turistin löytöjä: Petrinin kukkula on metsän ja puutarhojen peittämä. Sieltä löytyy myös pienois-Eiffeltorni, Eiffelovka tai Rozhledna (kumpaakin nimeä käytetään).
Prahalaiset, jotka olivat käyneet Pariisin maailmannäyttelyssä Eiffeltornissa, ihastuivat torniin niin, että rakennuttivat pienemmän tornin tänne Petrinin kukkulalle. Se avattiin vuonna 1891. Esikuvansa korkeudesta se on vain neljänneksen eli 63 metriä.
 Vaan mitkä näköalat sieltä aukeavat! 
Kukkulalle voi nousta kävellenkin, mutta helpommin pääsee hammasradalla.
 Hammasrata avattiin samana vuonna kuin näköalatornikin. 

Takaisin Kaarlensillalle ja löytyihän sieltä yhdestä kulmasta tällainenkin pätkä.
 Varsinaisella Kaarlensillalla ei kuitenkaan rakkaudenlukkoja ollut, ja hyvä niin. 


Tredlnikejä, turisteja ja pienempien ja isompien muotia!
 Tredlnikit ovat paikallisia leivonnaisia, makeita ja maistuvia! 
Oopperaa, jazzia ja katusoittajia
Mezzosopraano Barbora Martinkova-Polaskovalla oli upea ääni ja häntä oli ilo katsella.
Jazzia löytyi monesta pubista - erilaisia tyylisuuntia ja taitavia muusikoita. 
Ja katusoittajia! Tämä pianomies oli varsinainen mestari. Soitti yleisön pyynnöstä elokuvamusiikkia. Prahan torilla soivat teemat Kummisedästä Tähtien sotaan. 


Raitiovaunut ovat mainioita kulkuvälineitä Prahassa. Niillä pääsee tutkailemaan uudempaakin Prahaa.


Ja "löytöni" lopetan tähän jännittävään, uuteen rakennukseen, Tanssivaan taloon (Tancini Dum) Vltavan rannalla. Tämä talo jakaa edelleen prahalaisten mielipiteet, toiset rakastavat sitä ja toiset vihaavat. Talon on suunnitellut arkkitehti Frank Gehry, ja talo on valmistunut vuonna 1995.
 Frank Gehry on myös suunnitellut Bilbaon Guggenheim-museon rakennuksen. 

Jaa-a, Suomen Guggenheim-museon suunnitelmat ovat edelleen auki. 

Tässä pieneksi aikaa juttua Prahasta... kuvia on vielä lisää :D
  No, jospa kuitenkin päivitän itseni  tähän päivään täällä Turussa. 

Mukavaa alkavaa syyskesän viikkoa kaikille! 

**Tuulia


21 kommenttia:

Marru kirjoitti...

No kuvassa tuo tanssiva talo näyttää aikas hienolta :)

Tuula's life kirjoitti...

Ihana Marru! Sinä pidät vanhasta ja uudesta arkkitehtuurista. Niin minäkin :)

Ansku kirjoitti...

Ihanan värikäs ja monipuolinen kuvapläjäys Prahasta! Minusta tuo tanssiva talo näyttää aika hauskalta. Ihan kuin kuva olisi jonkin satukirjan sivulta repäisty :)

Susanne kirjoitti...

Kiitos ihanista Praha postauksista! En ole käynyt Prahassa, mutta nythän pääsin mukanasi piipahtamaan siellä:) Kauniita kuvia!♥

Sussi kirjoitti...

Minusta tuo tanssiva talo on hauska:)

Hieno kaupunki näyttää olevan.

Tuula's life kirjoitti...

Me suomalaiset olemme tainneet tottua moderniin arkkitehtuuriin, Tanssivasta talosta näyttävät pitävän ainakin blogikaverini. Ja kiitos Ansku kivasta kommentista.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Susanne! Kiva kun tulit kierrokselle mukaan. Praha osaa lumota. Ja kuvia räpsin toista tuhatta. 💛

Tuula's life kirjoitti...

Ja sinäkin pidät Tanssivasta talosta, moderneita me suomalaiset :) Niinkuin toteat, hieno kaupunki historian havinoineen. Kiitos Sussi!

arleena kirjoitti...

On siellä kaunista ja upeita vanhoja rakennuksia.
Tanssivasta rakennuksesta pidin.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Arleena! Praha valloittaa. Minä koin sen pikku-Pariisina. Luin muuten nyt jostakin, että tuota Tanssivaa taloa kutsutaan myös nimellä Fred ja Ginger-rakennus. Ginger lienee tuo muodokkaampi :)
Mukavaa viikkoa!

Rva Kepponen kirjoitti...

Kivoja kuvia Prahasta. Se on ihana kaupunki :)

CurryKaneli kirjoitti...

Kyllä on kauniita kuvia. Todella hauska Tanssiva talo. Saataisiimpa Suomeenkin muutama tuollainen piristämään kaupunkikuvaa.

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Rva Kepponen! Praha inspiroi, kauniita taloja joka puolella. Ja arkkitehtuurin koko kirjo - jopa kubistisia taloja.
Mukavaa viikkoa!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos CurryKaneli! Tuo on muuten totta, Tanssiva talo kummasti piristi kaikkien historiallisten talojen lomassa. Niinpä, pirteyttä mekin tarvittaisiin katukuvaan. Sellaista, joka saisi hymyn huulille.
Mukavaa viikkoa!

Anonyymi kirjoitti...

Hei Tuula! Oletpas ahkera kirjoittaja. Hetken kun olen ollut vilkaisematta blogejasi, niin jo on kaikenlaista ihanaa ehtinyt sinulle jo tapahtua. Kiva että Praha tuli sinullekin tutuksi. Jannehan on aikoinaan kirjoittanut Tsekin oppaan. Kun olin hänen kanssaan Prahassa, sain henkilökohtaisen opastuksen pienistäkin yksityiskohdista. Mutta kaikki muuttuu niin nopeasti. Jos oppaassa mainitsee jonkin ravintolan, hotellin tai liikkeen, voi olla ettei sitä vuoden päästä enää olekaan. Me suuntaamme seuraavaksi Pohjois-Kyprokselle marraskuussa, siellä pitäisi olla vielä lämmintä. Mukavaa aurinkoista alkusyksyä, ja terveiset täältä töistä kaikilta! t. Ritva O.

S kirjoitti...

Minäkin kävin juuri hiljattain Prahassa ja ihastuin kovasti. Viikon olin ja nähtävää jäi vielä varastoonkin, jos haluan palata vielä. Tosin seuraava matka suuntaa Barcelonaan ja siellä erikoisia taloja sitten riittääkin. Keväällä on matka Budabestiin, joka on aika lailla samantyylinen hengeltään kuin Praha.

Elina / Vaihda vapaalle kirjoitti...

Kivoja kuvia Prahasta :) Se on kyllä hieno kaupunki ja nähtävää riittää.

Tuula's life kirjoitti...

Kiva kuulla sinusta Ritva! Voi, jos olisin tiennyt Jannen kirjoittaneen Praha-oppaan, niin ehdottomasti olisin tutustunut siihen. Jotakin oli kuitenkin tallella Svejkin kahvila, sen tammipöydän äärellä juotiin oluet. Se on kulttipaikka, tupaten täynnä väkeä. Ihana kaupunki historioineen. Paljon koluttiin. Pohjois-Kyprokselle, kuulostaa mielenkiintoiselta. Milloinkas sinä Ritva alat matkabloggaajaksi? Olet kiertänyt maailmaa aika lailla ja ollut erikoisissa paikoissa. Niistä olisi kiva lukea. Kiitos kivasta kommentistasi, ja aurinkoista syksyä sekä onnistunutta Kyproksen matkaa! Terveisiä koko ihanalle poppoolle!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos S ! Meistä siis tuli Praha- faneja :) Paljon sitä tuli koluttua, mutta vielä jäi uusiinkin kertoihin. Tykkään kuitenkin mennä aina uusiin kohteisiin, joten voi mennä vuosia ennenkuin tuonne palaan. Sinulla on mukavaa odoteltavaa Barcelona ja Budapest! Kaupunkimatkaaja lienet? Kiva kun poikkesit blogissani. Aurinkoista syksyä ja upeita tulevia matkoja!

Tuula's life kirjoitti...

Kiitos Elina! Hieno on oikea sana Prahalle! Talot, puistot, patsaat, sillat.. hienoja. Nähtävää riittää ja jäikin vielä :) Kiitos kommentistasi ja aurinkoista viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti minulla ei kynä luista niin kuin sinulla, enkä ole niin hyvä valokuvaajakaan. Kiitos matkatoivotuksista, itsekin odotan innolla millainen tuo "Turkin alusmaa" mahtaa olla. Kerron toki terveiset tänne kaikille tuluille!