Translate

tiistai 12. marraskuuta 2013

Aurajoki pics


Aurajokea valokuvaavat niin Turussa vierailevat matkaajat kuin paikalliset asukkaatkin ahkerasti, joki ja sen rannat viehättävät monia. Tunnustaudun Aurajoen ihailijaksi. Aurajoen varren elämästä löytyy laajempaa tarinaa netistä, joten minä keskityn pieniin yksityiskohtiin joen varrella.

Aurajoen rannalla on ollut asutusta jo monta sataa vuotta sitten, ja joen alajuoksulle syntyi 
1200-luvulla Suomen vanhin kaupunki, Turku.


Joen rannalla aivan Auransillan tuntumassa sijaitsee Turun vanhin puutalo - Qwenselin talo - jo 1700-luvulta. Löysin mielenkiintoisen tiedon aiheesta, Qwenselin talo rakennettiin aikoinaan aatelistolle ja ylemmälle virkamieskunnalle varatulle alueelle, alueen asemakaava oli tehty jo vuonna 1652. Wilhelm Johan Qwensel oli hovioikeudenasessori, korkea-arvoinen virkamies. 
Nykyään talon sisällä voi käydä katsomassa, millaiselta näytti porvariskoti Ruotsin vallan aikana  ja tutustumassa 1800-luvun apteekkiin. 


Apteekkimuseon sisäpihalta löytyy viehättävä Café Qwensel, joka tähän aikaan vuodesta on suljettu. Jotenkin tulee niin haikea tunnelma tästä syyskuvasta, poissa on kesäinen hyörinä ja turistit. Mutta ei hätää, kahvila avataan taasen 30.11.2013 
Sinnehän on pakko mennä aistimaan vanhanajan joulutunnelmaa ja nauttimaan herkullisia leivonnaisia. 


Aurajoen ylittää monta siltaa, yksi niistä on kesällä kukkaloistossaan oleva kevyen liikenteen silta, Teatterisilta. Nyt se näyttää vähän apealta, kun kukat on riisuttu ja viety pois. Kuten nimestäkin voi päätellä, silta vie toist puolt jokkee ihmisiä teatteriin ja muuallekin. Jokin aikaa sitten ylittäessäni Teatterisillan, huomasin, että rakkaudenlukkoja oli alettu tällekin sillalle kerätä Keski-Eurooppalaiseen tapaan. Siis lienee totta kuulemani tarina, että rakastavaiset voivat kuulla joen laulun. 

Vertailuksi tähän pari kuvaa sillasta, jotka näpsin Puolan reissullamme. Tämä silta ylittää Motlawa-joen Gdanskissa. Näihin rakkaudentunnustusten määriin meillä on vielä paljon kirittävää. Ja takaisin Aurajoen maisemiin. Upea Harmonia-veistos on pystytetty telakan perustusten jäänteille ja se on kaunistanut  Aurajokea vuodesta 1996. Pimeänä vuodenaikana veistos on valaistu ja kesäisin se toimii suihkulähteenä. Yleensä, kun uusi veistos paljastetaan se herättää polemiikkia puolesta tai vastaan. Tämän teoksen en ole kuullut herättäneen mitään vastalauseita, päinvastoin, kilvan on tätä kehuttu. Tämän Harmonia-veistoksen on suunnitellut ja toteuttanut berliiniläinen kuvanveistäjä Achim KühnTeosta on myös alettu kutsua nimellä Valaan pyrstö. 
Suihkulähteen eteen on kuluneena kesänä ilmestynyt kanoottilaituri. Kanootit tuovat oman piristävän lisänsä Aurajoen tunnelmaan. 


Tämä Joutsen ei paljoa esittelyjä kaipaa. Tiesittekö, että Suomen Joutsenta oltiin jo viemässä hävitettäväksi vuonna 1945. Silloinen Merimies-Unionin puheenjohtaja Niilo Wälläri pelasti kuitenkin aluksen siltä kohtalolta, meidän kaikkien onneksi. Ja puolestaan 1990-luvulla käytiin kovaa kädenvääntöä purjelaivan sijoituspaikasta Suomessa, monet kaupungit olisivat Joutsenen halunneet. Vaan kotisatamaansa, Turkuun, sai Suomen Joutsen lopulta jäädä. 

                                 

Ja vielä kiva yksityiskohta joen varrelta. Tästä portista kun käyn, niin pääsen Alli-tädin seitsemän sortin kahvipöytään <3


12 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Jos asuisin Turussa olisin ehdottomasti kamerani kanssa ueampaan kertaan vuodessa Aurajoen varrella =D. Joki on ihana, vesielementtit ylipäätään ovat ihania. Kiitos kauniista kuvista ja historian havinasta!

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Katinka! Nykyään minäkin kuljetan kameraani ahkerammin mukanani, kiitos tämän blogiharrastuksen.
Täytyypä tutkailla jokea talvella :) Ja Katinka, sinun kuvatutkielmasi aiheesta kuin aiheesta ovat tosi hienoja.

Stadin Friidu kirjoitti...

Rikkinäise jääfriitti/ muljava joes/ ku föri reissaa/ eres ja takas/ eres ja takas/ eikä föri varmaa oikkee koskaa tierä/ kummal pual jokkee häne piräs/ oikke sitä trahteerias pittää...

(Juhani Tikkanen runosta Föri ensimm. säe)

Terveisiä,Tuulia,jokivarteen.

Ansku kirjoitti...

Ihania tarinoita ja kuvia Aurajoen varrelta! :)

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Stadin Friidu! Mainio runo! Olin ihan unohtanut Juhani Tikkasen, turkulaisen runoilijan ja sanailijan. Vaan Hgistä muistutettiin :)

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Ansku! Joesta riittää ja joella riittää tarinoita. Palaan niihin joskus toisena vuodenaikana.

Taija kirjoitti...

Kiva kirjoitus Tuula ihan turkulaisenkin lukea. Kiitos!

Tuulia kirjoitti...

Taija :) Kiitos! Mukava löytää sinut täältä blogista! Hyvää viikonloppua!

Nonna kirjoitti...

Ihania kuvia, Turku on kyllä kuvauksellinen kaupunki. Olen todella kauan halunnut käydä tuossa apteekkitalossa, mutta vielä en ole ehtinyt.

Tuulia kirjoitti...

Kiitos Nonna, joenvarren kulkija kiittää :) Muuten, mieheni ei ole koskaan käynyt Aboa Vetus & Ars Novassa, ja esittelin sitä hänelle sinun hienon postauksesi kautta, johan innostui. Näin tämä toimii :)

kari raittinen kirjoitti...

Hmm... Turku on ihmisenkokoinen kaupunki ja Aurajoki kruunaa kaiken,enpä enää vaihtaisi vaikka olenkin Turussa "pitkällä viisumilla" Stadista (Stadilaisten onneksi ja Turkulaisten kiusaksi)

Tuulia kirjoitti...

Hei Kari! En tiennytkään, että olet Stadista kotoisin. Niin se Aurajoki hurmaa! Kiva, kun poikkesit tänne blogimaailmaan ja kiitos kommentistasi. Mukavaa alkavaa viikkoa!