Viime viikolla oli huolestuttava tieto lehdessä. Suurin osa Suomen lentoasemista kärsii matkustajakadosta.
Eniten matkustajamäärät alenivat viime vuonna Turussa (-28,7 %), Porissa
(-25,7 %), Jyväskylässä (-22,5 %), Kokkola-Pietarsaaressa (-20,8 %),
Oulussa (-18,7 %) ja Tampereella (-18,2 %).
Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi 2,8
prosenttia. Matkustajamäärä oli 15,3 miljoonaa henkilöä.
Turun kentän matkustajakato johtuu Olkiluodon ydinvoimalan osittaisesta valmistumisesta. Puolalaiset ovat olleet suurin rakentajaryhmä Olkiluodossa, ja he ovat ahkerasti käyttäneet Turku-Gdansk yhteyttä. Lentoja on ollut päivittäin Turun ja Gdanskin välillä.
Täällä länsirannikolla asuvana nautin siitä, että on mahdollisuus lähteä Turun kentältä. Se on ketterää, kun pääsee helposti ja nopsaan kentälle. Käytimmekin tuota mahdollisuutta päästä Turusta Gdanskiin - viime huhtikuussa. Tässä tunnelmia Gdanskin keväästä ja ripaus historiaa.
Gdanskin Vanha Kaupunki esittäytyi loistossaan. Toista tuhatta historiallista rakennusta on restauroitu toisen maailmansodan jälkeen. Vain yksi talo oli alkuperäinen.
kuva netistä
Gdanskin kaupunki oli pelkkää rauniota ja pommikuoppaa toisen maailmansodan jälkeen. Minun on vaikea käsittää, millaista on jälleenrakentaa kaupunkia, joka on täysin murskana. Mistä aloittaa? Vaan tuhosta on saatu aikaan kaunis kaupunki.
Vaikka ilmat eivät joka päivä suosinetkaan, niin hotellin sijainti oli aitiopaikalla. Näkymä hotellin ikkunasta Pitkälle Torille.
Meri on tärkeä kaupungille, siitä muistuttaa Neptunus-suihkulähde.
Viehättävät ulkoilmaterassit olivat valmiina ottamaan vastaan asiakkaita.
Ilma vain oli jäätävä.
Eräs kauneimmista vanhan Gdanskin kaduista on Ulica Mariacka eli Mariankatu. Renesanssityylisissä kivitaloissa työskentelevät pajoissaan käsityöläiset, maalarit, kuvanveistäjät, keramiikkataiteilijat, kultasepät, meripihkataiteilijat...
Ja satamaan tai oikeastaan Gdania-joelle, Gdansk on historiallinen kauppa- ja satamakaupunki. Ja se on Puolan suurin laivanrakennuspaikka.
Suuri mylly on ollut käytössä 1300-luvulta vuoteen 1945. Se on jälleenrakennettu, ja myös sen tiloihin on levittäytynyt Gdanskin hieno Merenkulkumuseo.
Komeat, entistetyt laivat vievät turisteja maailmanhistoriaa muuttaneeseen paikkaan - Westerplatten'in niemelle. Sieltä alkoi toinen maailmansota 1.9.1939,
kun Saksa hyökkäsi Puolaan.
Vaan nykyaikaan ja syömään. Gdanskissa on paljon hyviä ja kivoja ruokapaikkoja, ja ruoka on hyvää. Tätä joenvarren paikkaa meille suositeltiin ja niinpä käytiin täällä illallisella. Goldwasserin ravintolassa myös maisteltiin Goldwasseria, kaupungin suosittua yrttilikööriä. Likööriä koristavat aidot kultalastut - ylellinen juoma, sanoisin.
Näitä tunnelmia oli kiva muistella, blogitarinasta jää muisto myös itselle. Kun tuolla kävin, en blogia vielä kirjoitellut. Se oli Gdanskin huhtikuu 2013. Hei, me tavataan vielä...
** Tuulia